Oslobođen ruski fizičar optužen za špijunažu
Foto: KURIR

Pomagao Kini

Oslobođen ruski fizičar optužen za špijunažu

Planeta -
Fizičar Valentin Danilov, osuđen 2004. godine na 14 godina zatvora za špijunažu u korist Kine, uslovno je danas pušten na slobodu

MOSKVA - Ruski fizičar Valentin Danilov, osuđen 2004. godine na 14 godina zatvora za špijunažu u korist Kine, čija je kazna potom smanjena za godinu dana uz mogućnost žalbe, uslovno je danas pušten na slobodu, prenele su ruske agencije.

Danilov, koji je bio direktor Centra za termičku fiziku Univerziteta u Krasnojarsku, oslobođen je posle tri godine izdržavanja kazne.

Uhapšen 2001. godine, Danilov je bio optužen da je preneo državne tajne o satelitskoj tehnologiji Kini i da je od Univerziteta uzeo 466.000 rubalja (11.600 evra). Privremeno se našao na slobodi 2003. godine, posle dve godine u pritvoru, u vreme suđenja koje je privuklo pažnju medija.

Međutim ubrzo ga je Vrhovni sud osudio 2004. godine na 14 godina zatvora u radnom kampu. Ta kazna je potom smanjena na godinu dana uz mogućnost žalbe.

Posle najnovijeg oslobođenja, fizičar je rekao da će živeti u sibirskom gradu Akademgorodoku, gde su mu supruga i kolege-naučnici. Rekao je da želi da nastavi naučno istraživanje.

"Biti naučnik je moj način života. Radiću u nauci, ali ne u svemirskoj oblasti, jer sve što se tiče svemira i dalje se smatra državnom tajnom", rekao je Danilov na konferenciji za novinare u Krasnojarsku.

Pošto je na uslovnoj slobodi, Danilov će morati da se redovno javlja policiji.

Rekao je da će sve učiniti da skine ljagu sa svog imena i da će pokrenuti proceduru u Evropskom sudu za ljudska prava.

"Nikada mi nisu saopštili koju sam državnu tajnu preneo Kinezima", rekao je Danilov.

Naučnici i borci za ljudska prava su se svojevremeno usprotivili njegovon hapšenju ocenivšii da informacije koje je on prenosio nisu ni bile državna tajna.

Danilov je sam u nekoliko navrata rekao da te informacije nisu tajne i da su posle raspada Sovjetskog saveza bile dostupne javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track