Slovaci traže izručenje kosovskog narko bosa

Interpol uhapsio Bakija Sadikija

Slovaci traže izručenje kosovskog narko bosa

Planeta -
Sadiki je pobegao iz Slovačke pre dve godine, a u junu je pred okružnim sudom u ovoj zemlji osuđen u odsustvu na 22 godine zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje, posedovanja i trgovine narkoticima

BRATISLAVA - Ministarstvo spoljnih poslova Slovacke nastaviće da nadgleda aktivnosti relevantnih tela kosovske administracije povodom zahteva Slovačke da joj se izruči narko-bos Baki Sadiki, kosovski Albanac sa pasošem Slovačke koji je prošlog meseca uhapšen na Kosovu.

"Nećemo komentarisati odluku suda u Gnjilanu da postupak odloži za početak decembra", rekao je za TASR portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova Boris Gandel.

Gandel je dao ovu izjavu reagujući na vest objavljenu na slovačkom internet sajtu tvnoviny.sk prema kojoj je sudija na Kosovu odložio početak postupka za 3. decembar zato što Sadiki još nije upoznat sa presudom koja je doneta protiv njega u Slovačkoj.

Sadiki je pobegao iz Slovačke pre dve godine, a u junu je pred okružnim sudom u ovoj zemlji osuđen u odsustvu na 22 godine zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje, posedovanja i trgovine narkoticima.

Interpol je Sadikija, šefa grupe koja je krijumčarila heroin iz Turske u Slovačku, uhapsio tek prošlog meseca na Kosovu.

Slovačka je preko Euleksa poslala zahtev Kosovu da joj izruči Sadikija. Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke je najpre čekalo da od ministarstva pravde dobije sveobuhvatnu dokumentaciju o ovom slučaju, koja mu je dostavljena 9. novembra.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak komunicira o ovom slučaju sa svojim kosovskim kolegom, kao i sa kosovskim premijerom, a budući da Slovačka nije zvanično priznala nezavisnost Kosova, svi zvanični razgovori obavljaju se pod pokroviteljstvom Euleksa, navodi TASR.

Ministarstvo pravde Slovačke je prethodno, 2010. godine, poslalo zahtev Srbiji za izručenje Sadikija, a tek je sledeća vlada zatražila pomoć Euleksa u ovom slučaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja