Prevareni građevinci spavaju pored zgrade čekajući platu

Nikšić

Prevareni građevinci spavaju pored zgrade čekajući platu

Planeta -
Radnici iz BiH spavaju na otvorenom, bez hrane i osnovnih higijenskih uslova i tvrde da su umesto zarađenih 15.000 evra u protekla dva meseca primili svega po 60

NIKŠIĆ - Grupa od dvadesetak radnika iz Bosne i Hercegovine, koji su preko agencije Azem iz Lukavca angažovani na gradilištu u Nikšiću, već 13 dana žive pored objekta koji su gradili, tražeći da im crnogorski investitori isplate zarađene plate.

Radnici spavaju na otvorenom, bez hrane i osnovnih higijenskih uslova i tvrde da su umesto zarađenog i obećanog novca u ukupnom iznosu od 15.000 evra, u protekla dva meseca primili svega po 60 evra.

Oni su slučaj prijavili policiji, a jedan od radnika Sahudin Huremović izjavio je da vlasti Crne Gore što pre moraju pronaći rešenje za njihov problem.

"S obzirom da je to naš zarađeni novac i da smo mi svoj deo posla odradili, sada je red na poslodavce da nas isplate, pre nego što se broj bolesnih radnika poveća, jer bi tek onda nastao veći problem", rekao je Huremović.

On je rekao da je njihova agencija sklopila ugovor sa agencijom Montenegro bilding koja je, po zakonu Crne Gore, po prijemu svakog radnika, u roku od tri dana, bila dužna da obezbedi svu potrebnu dokumentaciju i da se prijavi svaki radnik, ali to nije urađeno.

Sahudin Huremović, Nurija Suljkanović i Hajrudin Osmanović spavaju van dvorišta zgrade pod otvorenim nebom, jer kako navode, u trenutku kada je obezbeđenje zatvorilo vrata dvorišta oni su se nalazili van dvorišta zgrade i ostali su razdvojeni od ostalih 16 radnika.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Izmir Talić založio se da slučaj prevarenih radnika po hitnom postupku bude rešen u Osnovnom sudu u Nikšiću. Produživši radnu dozvolu i svoj boravak u Crnoj Gori, radnici su poručili da neće napustiti gradilište dok im poslodavac Zoran Jevtović ne isplati sumu od 15.000 evra.

Radnici su otkrili da im građani Nikšića svakodnevno donose hranu i ostale potrepštine, a u pomoć su pritekli Crveni krst i nevladina organizacija Alfa centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track