Na Merkuru otkriven led!
Foto: Reuters

Najbliži Suncu

Na Merkuru otkriven led!

Planeta -
Količina polarnog leda bila bi dovoljna da zatrpa područje veličine Vašingtona na dubini od 3,2 kilometara

KEJP KANAVERAL - Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) potvrdili su da je na Merkuru, planeti koja je najbliža Suncu, otkrivena ogromna količina leda.

Ovo otkriće, ostvareno uz pomoć NASA svemirskog broda Mesendžer koji kruži oko Merkura, predmet je tri naučne studije objavljene u časopisu "Science".

Smrznuta voda nalazi se u kraterima, u predelima severnog pola planete koji se permanentno nalaze u senci.Iako ne raspolažu čvrstim dokazima, naučnici veruju da leda ima i na južnom polu Merkura."Kada se sve sabere, ima između 100 milijardi do bilion tona leda", kazao je na konferenciji za novinare Dejvid Lorens iz Laboratorije za primenjenu fiziku Džons Hopkins univerziteta.

"Nemamo precizne brojke, jer ne znamo tačnu dubinu leda", naveo je on, dodajući da je led debeo najmanje 0,3, a moguće čak 20 metara.

Količina polarnog leda na Merkuru bila bi dovoljna da zatrpa područje veličine Vašingtona na dubini od 3,2 kilometara, objasnio je Lorens, autor jedne od objavljenih studija.

Već dve decenije, radarska merenja sa Zemlje ukazivala su na prisustvo leda na Merkurovim polovima. Zahvaljujući Mesendžeru naučnici to sada mogu i da potvrde.

Zamrznuta voda je najverovatnije dospela na Merkur zajedno sa kometama ili asteroidima. Led je otkriven na površini planete kao i ispod tamne materije za koju naučnici sumnjaju da predstavlja kompleks organskih molekula.Mesendžer, lansiran 2004. godine, kruži oko Merkura na kome površinske temperature dostižu 426 stepeni Celzijusa.

Šon Solomon sa Kolumbija univerziteta istakao je da otkriće leda ne znači da na Merkuru postoje dokazi o životu, ali može da pomogne da se shavti kako su voda i druge gradivne materije za nastanak života dospele do nebeskih tela u Sunčevom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track