Šifrovano Napoleonovo pismo prodato za 150.000 evra
Foto: Reuters

Šifrovano Napoleonovo pismo prodato za 150.000 evra

Planeta -
U tri sata ujutro 22. (oktobra) razneću Kremlj, piše u tom pismu Napoleon

PARIZ - Pismo u numeričkim šiframa u kome je Napoleon 20. oktobra 1812. godine, pred povlačenje iz Rusije, najavio napad na Kremlj, prodato je danas na aukciji u Fontenblou kod Pariza za 150.000 evra.

Kupac je pariski Muzej pisama i rukopisa Žan Kristof Šateinje, direktor aukcijske kuće Osenat koja je pismo dala na prodaju, rekao je da su kodirana pisma "vrlo retka", i pre aukcije je rekao da će postići cenu između 10.000 i 15.000 evra, ali je postignuta mnogostruko veća cena.

"U tri sata ujutro 22. (oktobra) razneću Kremlj", piše u tom pismu Napoleon.

Kada je pismo tri dana kasnije stiglo u Pariz, sedište ruskog cara bilo je u plamenu, a francuska vojska je počela povlačenje.

Elegantne kaligrafske šifre u pismu opisuju čuvene trenutke istorije.

"Moja konjica se raspada, mnogi konji su uginuli", naveo je Napoleon, nekada jak vođa, priznajući neuspeh napada na Rusiju.

Napoleon je održao obećanje da će razneti moskovski Kremlj, uništavajući zidine i kule Kremlja pre povlačenja sa svojom vojskom, s kojim je počelo opadanje njegove moći što će dovesti do abdikacije i progonstva samo dve godine kasnije.

Napoleonov tajni kod koristio se za veoma važna i tajna pisma kada francuski vladar nije bio u zemlji, a napravljen je kako neprijatelji ne bi mogli da saznaju šta je naredni korak francuske vojske. Šifre su često menjane.

Pismo je na konju kroz celu Evropu u Pariz, koji je udaljen više od 2.000 kilometara, stiglo nakon tri dana.

"Pismo je jedinstveno. Ne samo zato što je u šiframa, već prvi put možemo videti jednog drugačijeg Napoleona. On je stigao u Moskvu na vrhuncu slave 1812. godine, a vratio se iz Rusije slab", rekao je Žan-Kristof Šateinje iz aukcijske kuće.

Jedino što je Napoleon mogao, u Moskvi koju su Rusi napustili i zapalili, bilo je da naredi da se spalji sedište ruskih vlasti, što je u pismu kodirano brojevima "449, 514, 451, 1365..."

To je dokaz onoga što istoričari nazivaju početkom kraja Napoleonove vladavine, koji je počeo u Rusiji i završio se kod Vaterloa, tri godine kasnije.

U septembru 2012, 200 godina nakon pobede Rusa nad Napoleonom, u Moskovskom kremlju održana je velika proslava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track