Pjongjang razmišlja o odlaganju lansiranja rakete
Foto: Beta

Severna Koreja

Pjongjang razmišlja o odlaganju lansiranja rakete

Planeta -
Demokratska Narodna Republika Koreja 1. decembra prvi put saopštila plan o lansiranju rakete sa naučno-istraživačkim satelitom sa kosmodroma Sohe između 10. i 22. decembra

PJONGJANG - Severna Koreja saopštila je danas da bi lansiranje rakete dugog dometa sa veštačkim satelitom, najavljeno između 10. i 22. decembra, moglo biti odloženo. Kako prenosi Bi-Bi-Si, Pjongjang ne objašnjava razloge mogućeg pomeranja datuma, ali su eksperti pretpostavili da bi ta odluka bila uzrokovana obilnim snežnim padavinama na raketnom poligonu "Sohe" poznatom i kao "Tongčang-dong".

Agencija RIA Novosti prenosi da je, odgovarajući na pitanje zvanične Korejske centralne novinske agencije (KCNA), predstavnik severnokorejskog Komiteta za kosmičku tehniku rekao da se "priprema lansiranja druge verzije naučnog satelita "Jarka zvezda-3" (Kwangmyongsong-3) nalazi u završnoj etapi". "Naši naučnici i tehnički stručnjaci trenutno ozbiljno analiziraju pitanje revizije datuma lansiranja satelita zbog nekoliko razloga", rekao je predstavnik tog komiteta bez preciziranja. Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) 1. decembra je prvi put saopštila plan o lansiranju rakete sa naučno-istraživačkim satelitom sa kosmodroma Sohe između 10. i 22. decembra.

Plan Pjongjanga izazvao je oštru osudu, pre svega, Zapada koji smatra da je kosmički program DNRK u stvari testiranje balističkih raketa. Aprila 2012. godine sa kosmodroma Sohe neuspešno je lansirana raketa nosač "Mlečni put-3" (Unha-3) sa satelitom "Jarka zvezda-3".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja