Osam bosanskih ministara tuži premijera

Krivična prijava

Osam bosanskih ministara tuži premijera

Planeta -
Žalba je podneta zbog jednostrane odluke premijera da odloži sednicu skupštine i ne dopusti izbor novog rukovodstva Razvojne banke Federacije BiH

MOSTAR - Osam ministara u Vladi FederacijeBiH, za koje je premijer Nermin Nikšić zatražio smenu, podneli su protiv njega krivičnu prijavu sarajevskom kantonalnom tužilaštvu.Žalba je podneta zbog jednostrane odluke premijera da odloži sednicu skupštine i ne dopusti izbor novog rukovodstva Razvojne banke Federacije BiH, prenosi sarajevski dnevnik "Oslobođenje".

U prijavi koju su podnijeli ministri iz SDA, Narodne stranke radom za boljitak i HSP-a, koji su i članovi skupštine Razvojne banke, objašnjava se sa je Nikšić zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja čime jeomogućio produženje mandata direktoru banke Ramizu Džaferoviću.

Nezadovoljni ministri su, takođe, zatražili od Opštinskog suda u Sarajevu izricanje privremene mere kako bi Džaferović bio onemogućen u donošenju odluka do rešenja spora oko premijera Nikšića.

Premijer Federacije BiH je donio jednostranu odluka kojom je kao predsednik skupštine Razvojne banke 21. novembra stavio van snage odluku Nadzornog odbora banke i produžio mandat aktuelnoj Upravi banke s Džaferovićem na čelu.Preuzeo je nadležnost Nadzornog odbora banke, prenosi dnevnik, i Džaferoviću je omogućio nastavak mandata na mestu direktora.

Prethodno je Džaferović optužio ministre iz redova SDA da su tražili isplate kredita kompanijama povezanim s tom strankom kako bi sanirali dugovanja.Mediji su navodili kako se Razvojna banka, koja je u vlasništvu

Federacije BiH, koristi za nameštanje kredita, posebno stranačkim funkcionerima i njima bliskim kompanijama.Zbog sukoba oko promene na čelu banke, osam ministara iz reda SDA, HSP-a i Narodne stranke radom za boljitak blokirali su rad vlade, nakon čega je Niksić, inače član SDP-a, pokrenuo inicijativu za smenu ministra i o tome obavestio predsednika Federacije Živka Budimira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track