Lekar iz SAD: Čavesu još dva-tri meseca života

Operacija na Kubi

Lekar iz SAD: Čavesu još dva-tri meseca života

Planeta -
Predsednik Venecuele objavio je da će morati da bude podvrgnut četvrtoj operaciji u borbi protiv raka, pošto su se maligne ćelije ponovo pojavile u karličnom delu, iz koga su mu prethodno tumori otklonjeni

KITO - Venecuelanski predsednik Ugo Čaves, koji boluje od raka, nalazi se trenutno na operaciji na Kubi, rekao je predsednik Ekvadora Rafael Korea.

"Komandant Ugo Čaves je u ovom času na operaciji. To je veoma delikatna operacija. U ovom trenutku on prolazi kroz najteže momente svog života. Naše srce i solidarnost su sa istorijskim predsednikom", rekao je Korea na jednom događaju u ekvadorskom gradu Tulkanu.

Korea, koji je blizak saveznik venecuelanskog lidera, juče je bio na Kubi, gde se sastao sa Čavesom. Predsednik Venecuele objavio je u subotu da će morati da bude podvrgnut četvrtoj operaciji u borbi protiv raka, pošto su poslednji testovi pokazali da su se maligne ćelije ponovo pojavile u karličnom delu, iz koga su mu prethodno tumori otklonjeni.

Čaves je, takođe, prvi put rekao da ako bolest bude "skratila" njegov mandat, potpredsednik Nikolas Maduro bi trebalo da ga nasledi na čelu zemlje i predvodi njegov levičarski pokret. Venecuelanski lider je treću operaciju, kojom mu je maligno tkivo otklonjeno iz oblasti karlice, imao pre oko godinu i po. Pri prvoj operaciji u junu 2011, kojom je trebalo da mu bude uklonjen karlični apsces (gnojna upala), otkriveno je i da boluje od raka. U okviru borbe protiv raka, Čaves je više puta bio na Kubi, gde je primao i hemoterapiju, i bio podvrgnut zračenju.

Markina: Predsedniku ostalo još dav tri meseca života

Predsedniku Venecuele Ugu Čavesu ostalo je još samo nekoliko meseci života, tvrde lekari. Lekar Hose Rafael Markina, koji radi u SAD i upoznat je o zdravstvenim stanjem predsednika Čavesa, tvrdi da je Čavesu ostalo "između dva i tri meseca života".

- Bolest je prešla u agresivnu fazu. On ima metastaze u lumbalnom delu koje pritišću nerve oko kičme, što može da dovede do paralize - rekao je Markina, koji tvrdi da ima pristup informacijama i pouzdanim podacima o zdravlju predsednika Venecuele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track