Nema dokaza da je Turgut Ozal otrovan
Foto: REUTERS

Nalazi obdukcije

Nema dokaza da je Turgut Ozal otrovan

Planeta -
Obdukcijom ekshumiranog tela otrov je pronađen, ali je ustanovljeno da on nije uzrok smrti

ISTANBUL - Obdukcija ekshumiranog tela turskog predsednika Turguta Ozala, koji je izveo zemlju iz vojnog režima 1980-ih godina, nije ustanovila dokaze da je on otrovan, ali se istraga o uzroku njegove smrti nastavlja, saopštili su danas tužioci.Turski forenzički institut je pre tri dana završio obdukciju tokom koje je utvrđen normalan nivo teških metala i pesticida u Ozalovom telu, odnosno, otrov je pronađen, ali je utvrđeno da on nije bio uzrok smrti.

Rezultati obdukcije su prosleđeni tužiocima koji istražuju sumnje da je predsednik ubijen, javio je Rojters.Mediji su ranije javljali da su u Ozalovom telu, koje je ekshumirano u oktobru po nalogu tužilaštva, nađeni tragovi insekticida, pesticida i radioaktivnih elemenata.

Odavno se spekuliše da su Ozala, koji je umro od srca 1993. godine u 65. godini, ubili ekstremisti "države u državi", pripadnici tajne grupe unutar tadašnjeg režima.

Ozal je naljutio pojedince zbog napora da okonča kurdsku pobunu i preživeo je atentat 1988. godine. Pred smrt je bio lošeg zdravlja, imao je tri bajpasa, ali je do kraja života naporno radio.Njegove ekonomske reforme su pomogle u oblikovanju moderne Turske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja