Godišnjica smrti voljenog vođe Kim Džong-ila
Foto: Rojters

Komemoracija

Godišnjica smrti voljenog vođe Kim Džong-ila

Planeta -
Veliki red građana se nalazi ispred mauzoleja Kumsusan u Pjongjangu gde se nalaze posmrtni ostaci Kima Džong-ila i njegovog oca Kima Il-sunga, osnivača 1948. godine države Severne Koreje
1 / 7 Foto: Rojters

SEUL - U Severnoj Koreji se danas okupilo nekoliko stotina hiljada ljudi da odaju poštu Kimu Džong-Ilu, preminulom prošle godine, 17. decembra 2012. godine.Veliki red građana se nalazi ispred mauzoleja Kumsusan u Pjongjangu gde se nalaze posmrtni ostaci Kima Džong-ila i njegovog oca Kima Il-sunga, osnivača 1948. godine države Severne Koreje. Svakom građaninu je dozvoljeno da ostane ispred tela državnika tri minuta.

Na fasadi mauzoleja se nalaze slike Džong-ila i il-Sunga, dok su građani ispred slušali po velikoj hladnoći govor o Džong-Ilu.

"Naš narod i vojska plače ovog meseca za radosnim osmehom našeg dragog oca", preneli su elektronski mediji u Pjongjagu. Mladi predsednik Severne Koreje Kim Džong-un predvodio je juče u Pjongjangu početak zvanične ceremonije povodom godišnjice njegovog oca Kima Džong-Ila.

Kim Džong-il je vodio Severnu Koreju čeličnom rukom od 1994. godine do smrti. Umro je od srčanog udara 17. decembra 2011. godine. Njegov sin Kim Džong-un je odmah preuzeo očevu funkciju. Porodica Kim vlada Severnom Korejom od njenog formiranja 1948. godine.

Prvi predsednik je bio Kim Il-sung, deda Džong-una. "Srce velikog lidera je prestalo da kuca ali drug Kim Džong Il živi s nama zauvek... kako bi se brinuo o srećnoj budućnosti našeg naroda", rekao je šef protokola Kim Jong Nam."Uspešno lansiranje našeg satelita predstavlja takođe veliku pobedu naše vojske i našeg naroda zahvaljujući savetima našeg velikog lidera", dodao je on.

SAD i druge zapadne zemlje smatraju da je to lansiranje zapravo proba balističkih raketa koje mogu da nose nuklearnu bombu. Rezolucijama UN iz 2006. i 2009. godine Pjongjangu su zabranjene nuklearne i balističke aktivnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track