Pečat prodat za 1,1 milion evra, Kina preti tužbom
Foto: AFP

Ukraden iz "zabranjenog grada"

Pečat prodat za 1,1 milion evra, Kina preti tužbom

Planeta -
Staru letnju palatu ili Juanmingjuan opljačkala je britansko-francuska vojna ekspedicija tokom drugog Opijumskog rata, u oktobru 1860, saopštila Kina

PARIZ - Istorijski kineski pečat prodat je danas na aukciji u Parizu za 1,1 milion evra, iako su kineske vlasti zapretile tužbom, tvrdeći da je reč o predmetu ukradenom pre više od 150 godina iz "zabranjenog grada" u Pekingu. Kako prenosi AFP, pečat od zelenog žada iz perioda dinastije Ćing (1736-95), prvobitno procenjen na 200.000 evra, kupio je anonimni kolekcionar koji je licitirao putem telefona.

Udruženje za zaštitu kineske umetnosti u Evropi (APACE) tražilo je od aukcijske kuće Arkirijal, koja je organizovala licitaciju, da otkaže prodaju, ističući da je pečat ukraden 1860. tokom pljačke carske palate koju su izvele britanske i francuske trupe. U Arkirijalu navode da je pečat, visok dva i dug 4,5 centimetara, bio u vlasništu francuske porodice od kraja 19. veka. APACE, međutim, ističe da postoji sumnja da je pečat pripadao carevima dinastije Ćing i da je ukraden tokom pomenute pljačke.

"Taj predmet je integralni deo kineskog nasleđa", navodi se u saopštenju kineske organizacije koja preti da će podneti krivičnu tužbu zbog krađe i zadržavanja ukradenih predmeta. Staru letnju palatu ili Juanmingjuan opljačkala je britansko-francuska vojna ekspedicija tokom drugog Opijumskog rata, u oktobru 1860. Prema kineskim procenama, tom prilikom je ukradeno više od 1,5 umetničkih dela i drugih predmeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track