DUŽAN KO GRČKA: Kipru preti bankrot
Foto: Beta Ap

Nemaju plan B

DUŽAN KO GRČKA: Kipru preti bankrot

Planeta -
Ukoliko u narednih nekoliko dana Kipar ne uspe da osigura između 250-300 miliona evra, država bi mogla bankrotirati zbog nemogućnosti vraćanja zajmova

NIKOZIJA - Kipar bi mogao bankrotirati ukoliko u roku od nekoliko dana ne postigne sporazum o pomoći sa međunarodnim poveriocima, izjavio je zvaničnik vlade u Nikoziji."Ukoliko u narednih nekoliko dana Kipar ne uspe da osigura između 250-300 miliona evra, država bi mogla bankrotirati zbog nemogućnosti vraćanja zajmova", izjavio je juče stalni sekretar u ministarstvu finansija Kristos Patsalides, a prenela francuska novinska agencija AFP.

Patsalides je rekao da vlada Kipra nema "plan B" u slučaju da ne uspe da postigne sporazum sa međunarodnim kreditorima.

Oslabljena kiparska vlada želi da posegne u penzione fondove i druga sredstva poluvladinih organizacija pošto u ovom trenutku nije u stanju da drugde osigura takav iznos na kratkoročnoj bazi.

Zaposleni u sektoru telekomunikacija protestovali su protiv takvog poteza, pošto strahuju da im novac neće biti vraćen. Patsalides je rekao da je vladi potrebno ukupno 420 miliona evra, ali da je 170 miliona evra već obezbeđeno iz "spoljnih izvora".

Kipar je u junu zatražio paket pomoći, pošto su dve najveće domaće banke, u velikoj meri izložene dugovima grčkih banaka, zatražile pomoć jer nisu uspele da ispune nove propise za nivo kapitala banaka u Evropskoj uniji (EU).Trojka međunarodnih kreditora - Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - razmatraju kiparski zahtev za slanje finansijske pomoći.

Takođe je sprovedena nezavisna revizija koliko će posrnulim kiparskim bankama biti potrebno za povećanje likvidnosti.

Međutim, konačan izveštaj se očekuje sredinom januara 2013, što znači da dodatna sredstva moraju biti pronađena u međuvremenu.

Vlada Kipra je sprovela duboke rezove i dogovorene mere štednje kako bi ispunila zahteve međunarodnih kreditora i ostvarila uštedu od više milijardi evra.Četvorogodišnji program prilagođavanja predstavlja 7,25 odsto kiparskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kiparski parlament je odobrio kresanje plata u javnom sektoru u rasponu od 6,5 do 15,5 odsto i zamrzavanje nominalnih zarada do 2016. Isplate novčanih naknada su takođe smanjenje, dok su porezi na cigarete, alkohol i benzin značajno porasli.

"Trojka" je saopštila da je ostvaren dobar napredak, ali da su potrebna izvesna prilagođavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track