Najnovije vesti

DRUGI PUT: Obama Tajmova ličnost godine
Foto: Reuters

Izabran

DRUGI PUT: Obama Tajmova ličnost godine

Planeta
Među ovogodišnjim kandidatima bili su i egipatski predsednik Mohamed Morsi, Bil i Hilari Klinton, korejski reper Saj, austrijski ekstremni sportista Feliks Baumgartner...

NJUJORK - Američki časopis Tajm proglasio je danas po drugi put predsednika SAD Baraka Obamu za Ličnost godine, kao "arhitektu nove Amerike".

Obama je, odmah nakon izbora za predsednika SAD, poneo titulu Ličnosti godine 2008.

Među ovogodišnjim kandidatima bili su i egipatski predsednik Mohamed Morsi, Bil i Hilari Klinton, korejski reper Saj (Psy), austrijski ekstremni sportista Feliks Baumgartner i Malala Jusufzai, 15-godišnja pakistanska aktivistkinja za pravo devojčica na školovanje koju su talibani pokušali da ubiju, a kandidat je bio i - "Higsov bozon". Urednici Tajma su prošle godine izabrali "Demonstranta", odnosno pojedince koji su učestvovali u demonstracijama širom sveta.

Titulu Ličnosti godine do sada su poneli i Mark Zakerberg, Vladimir Putin, Bono, Džordž Buš, Bil Klinton, Džimi Karter.

Titulu za 1972. godinu delili su tadašnji predsednik SAD Ričard Nikson i državni sekretar Henri Kisindžer. Nagrada koja je ranije nosila naziv "Čovek godine", ustanovljena je 1927.

Među dosadašnjim dobitnicima su i Hitler 1938. i Staljin koji je dva puta poneo tu titulu - 1939. i 1942.

Tajm je 31. decembra 1999. proglasio Alberta Ajnštajna za "Ličnost veka", a među kandidatima su bili Frenklin Ruzvelt i Mahatma Gandi. Ruzvelt je inače jedina ličnost koja je tri puta ponela tu titulu 1932, 1934. i 1941.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...