U Meksiku iskopali vanzemaljske lobanje!?

Narodni običaj ili..

U Meksiku iskopali vanzemaljske lobanje!?

Planeta -
Na mesnom groblju pronađene su kosti 25 osoba, a od njih je 13 imalo namerno učinjene kranijalne deformacije, dok su njih pet bili žrtve, oštrenja zuba- ritualnog unakazivanja vilice

MEKSIKO SITI - Arheolozi su u malom meksičkom selu Onavas otkrili izobličene lobanje za koje veruju da su stare 1000 godina, a koje neodoljivo podsećaju na vanzemaljski oblik glave iz filmova "Osmi putnik". Ipak oni su deformitet objasnili drevnom praksom vezivanja lobanje kako bi joj se promenio oblik.

Otkrića ovakvih deformacija potvrđuju i to da je ritualna deformacija lobanje zauzimala važno mesto u običajima drevnih srednjoameričkih naroda.

- Kranijalna deformacija u srednjoameričkim kulturama služila je kako bi razlikovali jednu društvenu grupu od druge. Ritualna deformacija lobanje zauzimala je važno mesto u njihovim običajima - ispričala je Kristina Garsija Moreno, glavni arheolog projekta.

Na mesnom groblju pronađene su kosti 25 osoba, a od njih je 13 imalo namerno učinjene kranijalne deformacije, dok su njih pet bili žrtve, oštrenja zuba- ritualnog unakazivanja vilice.

- To su radili deci u adolescenciji, što potvrđuje tih pet kostura koji su bili stariji od 12 godina - kazala je Moreno.

Za ukrašavanje su koristili ukrase izrađene od školjki iz Kalifornijskog zaliva, što znači da je uticaj srednjoameričkih naroda dosezao mnogo dalje na sever nego što se to ranije smatralo - tvrdi Moreno.

Na nekima su pronađene narukvice, naušnice, nakit za nos kao i ogrlice od već spomenutih školjki, a jedan kostur imao je preko tela pričvrščen oklop kornjače.

Ipak, među njima se ne mogu da prepoznaju sociološke razlike jer svi leševi imaju iste karakteristike. Isto tako ne možemo jasno reći zašto neki nose nakit, a drugi ne, ili zašto od 25 kostura, samo jedan pripada ženskoj osobi.

Istraživački tim potvrđuje da su se deformacije lobanje takođe radile na bebama i deci školskog uzrasta, te da je preterano stiskanja kod dece često imalo i tragičan ishod...

http://www.youtube.com/watch?v=gePqoSLkzn0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track