Holanđani blokirali jahtu Stiva Džobsa

Spor

Holanđani blokirali jahtu Stiva Džobsa

Planeta -
Dizajneru Štarku naslednici Stiva Džobsa navodno su platili samo šest miliona evra, a on smatra da mu duguju devet

AMSTERDAM - Nova elegantna jahta osnivača kompanije Epl (Apple) Stiva Džobsa, poručena pre njegove smrti, ne može da napusti Holandiju gde je izgrađena zbog spora oko plaćanja.

Džobs je sarađivao sa francuskim dizajnerom Filipom Štarkom, poznatim po svojoj minimalističkoj estetici, u nacrtu bele aluminijumske jahte jednostavnih linija duge 78.2 metara, nazvane "Vinus" (Venus).

Holandski list Finansiele dagbalad piše danas da je Štark angažovao agenciju za naplatu dugova i preko nje izdejstvovao pravnu zabranu za isplovljavanje jahte.

Portparola Luke Amsterdam potvrdio je da se brod nalazi u luci od 8. decembra i da je neće napustiti dok se spor ne reši.

Prema holandskom listu Štarku su naslednici Stiva Džobsa platili samo šest miliona evra, a on smatra da mu duguju devet miliona evra.

Brod je koštao 105 miliona evra. Jahta se pominje i u biografiji Stiva Džobsa koju je napisao Valter Ajsakson, gde on kaže da je svestan da će možda umreti pre nego što se brod završi. Džobs je umro 5. oktobra 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track