RENOVIRAN: Presadili mu 5 organa odjednom!

Francuska

RENOVIRAN: Presadili mu 5 organa odjednom!

Planeta -
Od mladog donatora su dobijeni svi neophodni organi - jetra, pankreas, želudac, dvanaestopalačno crevo i tanko crevo, a presađena je i slezina

PARIZ - "Hteo bih da jedem biftek", jedna je od prvih stvari koju je 26-dodišnji pacijent zatražio hirurzima kada se probudio posle istovremene transplantacije pet digestivnih organa.

Operacija koju su izvršili francuski hirurzi trajala je 12 sati. U Francuskoj, to je prva operacija takve vrste obavljena na odrasloj osobi, jer su dosad hirurzi vršili takve intervencije samo na deci. Prethodno je takav poduhvat obavljen u Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji, a nedavno i u Brazilu.

Radi se o retkom oboljenju dijagnostikovanom kod tog pacijenta kada je imao osam godina, a koje je dovelo do miopatije digestivnog trakta, što je rezultiralo smanjenjem njegovih mišića i sprečavanjem creva da funkcionišu.

Pacijentje bio primoran da se hrani kroz infuziju, a to je postalo nemoguće zbog oštećenja njegovih vena, pa je operacija postala hitna.

Od mladog donatora su dobijeni svi neophodni organi - jetra, pankreas, želudac, dvanaestopalačno crevo i tanko crevo, a presađena je i slezina. Godišnje bi moglo da bude obavljeno oko 10 operacija te vrste.

Hirurzi su zadovoljni obavljenom intervencijom, iako postoji veoma velika opasnost od odbacivanja presađenih organa.

Uspeh će, kako su istakli lekari, biti kada mladić počne da jede, iako će ipak na biftek morati da sačeka do kraja januara, kada će moći da se hrani na usta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track