Vratili mu statuu: Staljin ponovo među Gruzinima
Foto: Reuters

Povratak

Vratili mu statuu: Staljin ponovo među Gruzinima

Planeta -
Prema zakonu iz 2011. godine, zabranjeno je isticati sovjetske simbole u Gruziji, kao i bivših sovjetskih lidera i lidera Komunističke partije i predstavnika tajne službe KGB

ALVANI - Statua dugogodišnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina ponovo je postavljena u jednom selu u Gruziji, što predstavlja znak gubitka uticaja bivšeg predsednika Mihaela Sakašvilija, koji je letos naredio da se ta statua ukloni.

"Ne treba zaboraviti našu prošlost, ne treba zaboraviti Staljina koji je igrao ključnu ulogu u pobedi protiv nacista", rekao je predsednik Komunističke partije Grigol Onijani pred nekoliko desetina meštana Alvanija na severozapadu zemlje, na otvaranju spomenika povodom 133 godine od rođenja Staljina, 21. decembra 1879.

Gradske vlasti Gorija, rodnog mesta Staljina, glasale su za restauraciju druge Staljinove statue, koja je uklonjena s gradskog trga 2010. godine.

Prema zakonu iz 2011. godine, zabranjeno je isticati sovjetske simbole u Gruziji, kao i bivših sovjetskih lidera i lidera Komunističke partije i predstavnika tajne službe KGB.

Gruzija nema diplomatske odnose s Rusijom od 2008. godine kada je Moskva priznala Južnu Osetiju i Abhaziju, dve gruzijske separatističke oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track