Hiljade hrišćana dočekuju Božić u Vitlejemu

Po gregorijanskom kalendaru

Hiljade hrišćana dočekuju Božić u Vitlejemu

Planeta -
Ovo je prva proslava Božića u Vitlejemu od kada je taj grad proglašen za svetsku baštinu i od kada je Palestina priznata kao država posmatrač UN

VITLEJEM- Hiljade hrišćana iz celog sveta okupilo se danas u Vitlejemu, kako bi proslavilo Božić na mestu gde je rođen Isus Hrist. U gradu je vladala praznična atmosfera. Orkestri su svirali na okićenim ulicama, crkveni hor je na trgu pevao božićne pesme, deca su bila obučena u kostime Deda Mraza, a postavljena je i jelka visoka 17 metara.

Hodočasnici iz celog sveta lutali su ulicama, pevali pesme i posećivali crkve. Ponoćna misa biće održana u Crkvi svete Katarine, koja je pored Crkve Hristovog rođenja, iz četvrtog veka. Više stotina ljudi dočekalo je jerusalimskog partrijarha Fuada Tvala na Trgu Manger, ispred Crkve Hristovog rođenja.

Tval je u svojoj božićnoj poslanici rekao da je put do stvarne slobode i dalje dug, ali da su ovogodišnji praznici dvostruko radosniji, jer se slavi "rođenje Hrista i rođenje države Palestine". Ovo je prva proslava Božića u Vitlejemu od kada je taj grad proglašen za svetsku baštinu i od kada je Palestina priznata kao država posmatrač UN.

Izraelska vojska je za vreme božićnih praznika smanjila svoje bezbednosne mere kako bi olakšala kretanje hrišćanskih vernika. Palestinski predsednik Mahmud Abas takođe je došao u Vitlejem, gde je izjavio da će "mir preovladati iz mesta Isusovog rođenja" i poželeo svima mir i sreću. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u božićnoj poruci poželeo hrišćanima "godinu sigurnosti, prosperiteta i mira".

Vitlejem, u kojem živi oko 22.000 Palestinaca, prošle godine je za Božić posetilo oko 100.000 ljudi, najviše tokom više od decenije, ali se ove godine očekuje znatno manji broj turista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track