Trgovina decom: Zdrav kineski dečak za 3.650 evra?!
Foto: Rojters

Razbijene bande

Trgovina decom: Zdrav kineski dečak za 3.650 evra?!

Planeta -
Oslobođeno 98 otetih mališana i uhapšeno 355 osumnjičenih

PEKING - Kineska policija je oslobodila 89 otetih mališana i uhapsila 355 osumnjičenih u akciji razbijanja nekoliko bandi za trgovinu decom širom zemlje koja su dečake prodavali za 3.650 evra u siromašnijim provincijama, a u bogatijim za više novca.Zvaničnici iz devet provincija, uključujući Fuđijan, Junan, Sečuan, Anhui i Guangdong, učestvovali su u zajedničkoj akciji protiv bandi koja je počela "da radi" 18. decembra, rekao je direktor kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima u ministarstvu za javnu bezbednost Čen Siču Deca su zbrinuta u lokalnim domovima za mlade, a policija traga za njihovim roditeljima, prenosi Sinhua.

"Ustanovićemo DNK dece i pomoću nalaza pronaći roditelje preko nacionalne baze podataka uspostavljene za potrebe borbe protiv trgovine ljudima", rekao je Čen.

Trgovina decom je ozbiljan problem u Kini, delimično i zbog politike jednog deteta koja je dovela do potražnje za muškom decom, koja su tradicionalno omiljenija među parovima u zemlji.

Vang Siđang, funkcioner snaga bezbednosti u istočnoj provinciji Fuđijanu, rekao je da potencijalno velike zarade podstiču trgovinu decom.

Zdrav dečak može da se kupi za 30.000 juana (3.650 evra) u siromašnoj južnoj provinciju Junan, a za 70.000 do 90.000 juana u relativno bogatim provincijama Fudžijan i Guangdong, rekao je Vang.

Krajem novembra kineska policija je uhapsila preko 90 osumnjičenih članova bandi širom zemlje i oslobodila 28 dece koja su oteta na krajnjem zapadu i odvedena u razne gradove da bi krali, objavio je Čajna dejli.Osumnjičeni članovi bandi su tukli, zlostavljali ili pretili deci i tako ih prisiljavali da kradu i pljačkaju na javnim mestima.

Mesta na kojima su deca "operisala" su šoping centri, podzemni prolazi i železničke stanice. Trgovci decom su često otimali siromašnu decu koja su pobegla iz škole obećavajući im blagostanje u gradovima na drugom kraju zemlje.Međutim, kad bi došla u nepoznati grad, decu su prisiljavali da prose i džepare, prenose agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track