Amerikancima zabranjeno usvajanje ruske dece
Foto: REUTERS

Zakon Dime Jakovljeva

Amerikancima zabranjeno usvajanje ruske dece

Planeta -
I Savet federacije, Gornji dom ruskog parlamenta, prihvatio zakon nazvan po mališanu koji je 2008. umro jer ga je otac Amerikanac ostavio nekoliko sati u kolima na vrućini

MOSKVA - Gornji Dom ruskog parlamenta, Savet federacije, prihvatio je danas jednoglasno sporni zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije, kao odgovor na "zakon Magnitskog", koji je usvojio američki Kongres.Njega su prethodno podržali svi Komiteti tog doma, a Komitet za ustavno zakonodavstvo, pravna pitanja i razvoj građanskog društva, ali bez prisustva novinara.Taj zakon, koji je prethodno usvojila Državna duma, popularno nazvan "zakon Dime Jakovljeva" izazvao je buru kritika na račun Državne dume i predsednika Vladimira Putina. Protiv njega su se izjasnili kako pojedini članovi vlade, tako i istaknute političke i javne ličnosti, ocenjujući da je besmislen jer će samo naneti štetu ruskoj deci iz dečijih domova, pre svega invalidima.Zakon je nazvan po Dimi Jakovljevu, dečaku koji je 2008. godine umro u kolima u SAD, jer ga je otac, Amerikanac, ostavio više sati po vrućini, a lokalni sud ga je potom oslobodio odgovornosti.Protiv zakona izjasnio se ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, čije je ministarstvo svojevremeno godinu dana pripremalo rusko-američki zakon o usvajanju ruske dece."Smatram da je to (uvođenje zabrane građanima SAD da usvajaju rusku decu) pogrešno", kazao je Lavrov dodajući da zakon ni na koji način ne sme da bude u suprotnosti za međunarodnim obavezama Rusije."Logika 'oko za oko' nije ispravna, jer će tako nastradati naša deca koja nisu našla ljude koji će ih usvojiti u Rusiji", ocenio je ministar obrazovanja i nauke Dmitrij Livanov.

Ruski mediji citirali su pismo potpredsednice vlade za socijalna pitanja Olge Golodec upućeno Putinu, u kojem je navela da bi "antimagnitski zakon" bio u suprotnosti sa ruskim zakonima i međunarodnim aktima, među kojima su Bečka konvencija i Konvencija o pravima dece.Ona je takođe navela da bi izlaskom iz rusko-američkog sporazuma o usvajanju ruske dece bila izgubljena kontrola nad oko 59 hiljada dece, koja su već usvojena.Njen stav kritikovao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, rekavši da u vladi ima i dugačijih stavova, ali se nakon toga oglasio premijer Dmitrij Medvedev rekavši da je on naložio Olgi Golodec da uputi pismo.Medvedev je u utorak uveče novinarima rekao da ne smatra sebe "nikakvim pravnikom", ali da je ipak zatražio od profesionalaca da izuče međunarodne akte, sa kojima bi zakon mogao da se kosi.Ministar za pitanja otvorene vlade Mihail Abizov ocenio je da bi uvođenje zabrane za građane bilo koje strane države, uključujući i SAD, o usvajanju ruske dece, posebno sa ograničenim mogućnostima, bila "velika greška"."Ja sam protiv 'zakona Dime Jakovljeva'. Smatram da se njime spekuliše. Deca nisu kriva i postala su predmet političkih igara. U suštini, većina u Dumi pokušava da odvuče pažnju od unutrašnjih problema, da zaustavi pad poverenja prema vlasti", naveo je bivši potpredsednik ruske vlade, sada opozicionar Aleksej Kudrin.I Savet za ljudska prava pri predsedniku države preporučio je Savetu federacije da ne prihvati sporni zakon, smatrajući da dokument ima suviše nepreciznosti i grešaka, da većina odredbi "Ima deklarativni karakter".Putin je prošle nedelje izjavio da podržava donošenje zakona, ali da još ne zna da li će ga potpisati, "jer nije proučio tekst", i mora da se upozna sa bilateralnim sporazumom o usvajanju dece.On je naveo da zakon nije uperen protiv konkretnih američkih građana koji usvajaju decu, već protiv američkih vlasti koje neadekvatno reaguju na probleme povezane sa usvojenom ruskom decom."Zakonom Magnitskog" koji je usvojio američki Kongres uvedene su vizne i ekonomske sankcije licima, koja su po ocenama Vašingtona kriva za smrt pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru. Putin je zakon ocenio kao "neprijateljski akt" prema Moskvi, i rekao da "antimagnitski zakon" predstavlja "adekvatan odgovor".Prema američkim podacima, od 1999. do 2011. godine, američke porodice usvojile su 45.112 ruska deteta. Samo 2011. godine usvojeno je 962 deteta. Za svo vreme usvajanja, u Americi je umrlo 19. dece iz Rusije.Među usvojenom decom bilo je mnogo hendikepiranih i mališana sa posebnim potrebama.Zakon stupa na snagu već 1. januara 2013. godine, tako da je stavljena pod pitanje sudbina 46 dece, čija je procedura usvajanja u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track