Nastavnici iz SAD uče da pucaju iz pištolja!

Amerikanci uvode oružje u škole

Nastavnici iz SAD uče da pucaju iz pištolja!

Planeta -
Nakon stravičnog masakra u Njutaunu, kada je Adam Lanza ubio 20 dece i šest prosvetnih radnica, širom SAD organizuju se obuke učitelja da rukuju naoružanjem

SOLT LEJK SITI - Umesto da zabrane oružje, naoružavaju nastavnike.Amerikanci uče nastavnike i učitelje širom SAD da pucaju iz vatrenog oružja da bi tako od naoružanih napadača mogli da odbrane učenike i ostale zaposlene u školama. Tu akciju organizovali su nakon stravičnog masakra koji se dogodio 14. decembra u osnovnoj školi „Sendi Huk“ u Njutaunu, kada je Adam Lanza (20) ubio 12 devojčica i osam dečaka uzrasta od šest do osam godina, kao i šest prosvetnih radnica.Savet za sportsko streljaštvo iz američke države Juta organizovao je obuku za rukovanje pištoljima, kojoj je prisustvovalo više od 200 nastavnika. Oni su na prvom treningu od šest sati učili osnove upotrebe oružja, rasklapanje pištolja i vežbali kako da nanišane potencijalnu metu.- Ako imamo mogućnost da sprečimo neku tragediju, to treba da uradimo - rekla je učiteljica Džesika Fajveš, koja je učila kako da koristi „ruger“, pištolj od devet milimetara sa laserskim nišanom.Direktor saveta Klark Apošjan istakao je da njegovi ljudi ne uče nastavnike da trče s pištoljima po hodnicima škole i traže napadača, nego da su im oni samo rezervna opcija za odbranu ukoliko neko provali u učionicu.- Ovaj program nije lak i podrazumeva veliku odgovornost. Svi zaposleni u prosvetnim institucijama prvo će biti ispitani da li imaju kriminalnu prošlost i da li su u stanju da koriste oružje. Tek onda će moći da apliciraju za dozvolu da ga dobiju - objasnio je Apošjan.Slični pokreti organizovani su i u drugim delovima Amerike. Tako je streljačka organizacija u Ohaju napravila plan prema kom će 24 nastavnika širom zemlje biti obučena da koriste različito vatreno oružje. Takođe, u Arizoni je pokrenuta inicijativa da se donese zakon kojim bi se prosvetnim radnicima dozvolilo nošenje i korišćenje oružja.

Naoružavanje je opasnoMnogi se protive ideji o naoružavanju nastavnika jer smatraju da ona može da bude veoma opasna i da ugrozi sigurnost učenika, ali i ostalih zaposlenih u školama.- Takva odluka države jednostavno nije racionalna. Nijedan prosvetni radnik nikada neće moći sigurno da barata oružjem kao istrenirani policajci i vojnici. Čak i oni nekada ne pogode svoje mete, tako da bi nastavnici mogli da rizikuju život dece u nekoj unakrsnoj paljbi - rekla je Kristen Rend, direktorka Centra za kontrolu nasilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track