U Venecueli bez slavlja zbog Čavesove bolesti

Solidarnost

U Venecueli bez slavlja zbog Čavesove bolesti

Planeta -
Vlasti Venecuele otkazale su 31. decembra sve zakazane javne proslave dočeka Nove godine, pošto su državni mediji sa zabrinutošću preneli saopštenje vlade da se zdravstveno stanje predsednika Uga Čavesa pogoršalo

KARAKAS - Predsednik Venecuele Ugo Čaves koji se leči od raka u jednoj klinici u Havani, čestitao je kubanskim političarima i građanima 54-godišnjicu socijalističke revolucije.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova k Venecueleaže se da je predsednik Čaves u utorak čestitao bratskom kubanskom narodu i lično predsedniku Kube Raulu Kastru 54-godišnjicu od pobede kubanske revolucije, prenela je ruska agencija Itar-Tas s.

"Presudne okolnosti koje su proistekle iz borbe za život vezuju kubansku i bolivarsku revoluciju neraskidivim vezama", navedeno je u saopštenju.

Kuba je zaradila visoki međunarodni ugled u svetu zahvaljujući svom iskustvu u traženju društvene pravde, kao i zbog borbe za ljudsko dostojanstvo, kaže se dalje u saopštenju.

"Svi mi kažemo danas zajedno sa Čavesom - Dugo živeo Fidel, dugo živeo Raul, dugo živela Kuba i njena revolucija", kaže se na kraju saopštenja.

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro koji je došao na Kubu da obiđe Čavesa, ranije je rekao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

Ministar za nauku i tehnologiju Venecuele Horhe Areasa, koji je i Čavesov zet, rekao je u ponedeljak da je Čaves proveo mirnu noć i kazao novinarima da se zdravlje predsednika poboljšalo.

Vlasti Venecuele otkazale su 31. decembra sve zakazane javne proslave dočeka Nove godine, pošto su državni mediji sa zabrinutošću preneli saopštenje vlade da se zdravstveno stanje predsednika Uga Čavesa pogoršalo.

Maduro je rekao je da se Čaves "suočava sa novim zdravstvenim komplikacijama zbog respiratorne infekcije gotovo tri nedelje posle četvrte operacije raka na Kubi".

Čaves bi trebalo 10. januara i zvanično da preuzme treći predsednički mandat, pošto je pobedio na izborima u oktobru.

On je u međuvremenu imenovao šefa diplomatije i potpredsednika Madura da ga privremeno zameni u obavljanju državničkih obaveza.

Lider Venecuele, koji je na vlasti od 1999, nikad nije saopštio od koje vrste kancera je oboleo, ali su mediji preneli da su mu lekari na Kubi prošle godine uklonili tumor iz karlice.

Njegovi najbliži saradnici su ranije izjavili da je posle najnovije operacije došlo do komplikacija, uključujući krvarenje, ali da se čini da je i to stavljeno pod kontrolu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track