Broj Jevreja u Izraelu se povećao za više od šest miliona

Demografija

Broj Jevreja u Izraelu se povećao za više od šest miliona

Planeta -
Velika radost je saznanje da ima više od šest miliona Jevreja u Izraelu", izjavila je Dina Porat, glavni istoričar u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu

TEL AVIV - Jevrejska populacija u Izraelu dostigla je prvi put šest miliona, sudeći po podacima koje je objavio izraelski Centralni biro za statistiku.

Šest miliona je broj koji ima simbolično značenje za Izraelce jer je toliko Jevreja ubijeno u holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Ukupan broj stanovnika u Izraelu je 7,98 miliona, a Jevreji čine 75,4 procenata, dok je Arapa nešto više od petine.To znači da se broj stanovnika udesetostručio od osnivanja države Izrael 1948.

"Velika radost je saznanje da ima više od šest miliona Jevreja u Izraelu", izjavila je Dina Porat, glavni istoričar u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

"Ali širom sveta mi smo i dalje na istom mestu. Pre holokausta bilo je 18 miliona Jevreja u svetu, posle toga malo više od 13 miliona. Još uvek nas ima nešto više od 13 miliona. Ali sada je izraelsko jevrejsko stanovništvo blizu polovine jevrejske nacije u svetu. To stavlja Izrael na centralno mesto. Mi smo skoro jedina jevrejska zajednica koje raste", dodala je ona.

Profesor jevrejske istorije na Univerzitetu Tel Aviv Anita Šapira izjavila je za britanski "Gardijan" da je šest miliona značajan broj ali je dodala da Jevreji koji su živi ne zamenjuju mrtve Jevreje.

"Broj (šest miliona) simboliše katastrofu, ne oporavljanje. Mi još uvek plaćamo za holokaust", kazala je Šapira.

Odvojeni podaci koje je u međuvremenu objavio palestinski Centralni biro za statistiku pokazuju da će broj Arapa u Izraelu i na palestinskim teritorijima biti jednak broju Jevreja do 2016, a premashiće ga 2020. godine.

Demografija ima sve važniju ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu. Kako broj palestinskog življa raste mnogi izraelski Jevreji upozoravaju da će jednog dana oni držati pod okupacijom veći broj stanovnika nego što njih ima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track