Bivši načelnik turskog Generalštaba na slobodi
Foto: Anadolija

Pušten iz pritvora

Bivši načelnik turskog Generalštaba na slobodi

Planeta -
General Ismail Haki Karadaji ispitan o navodnoj ulozi u primoravanju bivšeg premijera Nedžmetina Erbakana da podnese ostavku 1997.

ANKARA - Bivši načelnik Generalštaba turske vojske general Ismail Haki Karadaji pušten je iz pritvora posle svedočenja o svojoj ulozi u zbacivanju proislamske vlade tokom 1990-ih godina, javila je danas turska državna televizija.

Televizija TRT javila je da je general Karadaji, koji je pritvoren juče, pušten posle ispitivanja o njegovoj navodnoj ulozi u primoravanju bivšeg premijera Nedžmetina Erbakana da podnese ostavku 1997. godine. On će biti na slobodi do suđenja, čiji datum još nije određen.

Karadaji (80) je bio načelnik Generalštaba između 1994. i 1998. godine.

Desetine drugih, uključujući bivše šefove Ratnog vazduhoplovstva i Armije, optužene su za zaveru za smenjivanje Erbakana, tadašnjeg premijera.

Vojska je izvršila pritisak na Erbakana da podnese ostavku 1997. zbog navodnih pokušaja da uvede islamske običaje i zakone u većinski muslimanskoj ali sekularnoj državi.

Puč koji je izveden 1997. godine razlikuje se od prethodnih u Turskoj po tome što nakon toga vlast nije uzurpirala vojska, već je na čelo države došla nova politička koalicija.

Vladajuća partija premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja je nastala iz Erbakanove Partije blagostanja, obećala je da će jednom zauvek završiti sa uticajem oficira u Turskoj i da više neće dozvoliti njihov politički uticaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja