NADA: Japanci otkrili lek za kancer!

Revolucionarna tehnika

NADA: Japanci otkrili lek za kancer!

Planeta -
Naučnici u laboratoriji napravili specijalne imunološke ćelije, koje bi trebalo da se ubrizgaju u telo pacijenta i unište tumor

TOKIO - Velika nada.Naučnici iz japanskog istraživačkog centra za alergiju i imunologiju Riken otkrili su lek za rak. Oni su uspeli da u laboratoriji naprave specijalne imunološke ćelije, to jest T-limfocite, koje bi trebalo da se direktno ubrizgaju u telo obolelog pacijenta kao lek koji će se uspešno izboriti s bilo kojom vrstom kancera.Naime, T-limfociti se prirodno stvaraju u telu čoveka i pomažu njegovom imunom sistemu, međutim, njih nema dovoljno da bi se izborili s tumorom. Istraživači veruju da, ukoliko u laboratoriji naprave veliku količinu tih ćelija i unesu ih u telo pacijenta obolelog od neke vrste raka, one bi trebalo toliko da ojačaju njegov imunitet da bi on mogao da uništi tumor. Međutim, svi dosadašnji pokušaji da se veštački napravi velika količina T-limfocita su propali jer bi ćelije napravljene u laboratoriji veoma kratko bile aktivne, samim tim ne bi mogle da se izbore sa zloćudnim tumorom.Japanci su sada prvi put uspeli da naprave T-limfocite koji mogu dugo da opstanu, toliko da, kad se ubrizgaju u telo pacijenta, mogu da unište rak.U procesu stvaranja „T-limfocita ubica“ naučnici su primetili da oni, pored toga što ubijaju ćelije raka, proizvode i jedinjenja koja sprečavaju stvaranje tumora u organizmu.- Sledeća faza istraživanja jeste da vidimo da li će naši novi T-limfociti ubijati ćelije tumora, a ne i ostale zdrave ćelije u organizmu. Ako reaguju samo na rak, one će moći direktno da se ubrizgavaju u telo pacijenta kao lek. Očekujemo da će se to dogoditi u veoma bliskoj budućnosti - rekao je Hiroši Kavamoto, vođa istraživačkog projekta.Japansko istraživanje prihvatili su i naučnici širom sveta, koji kažu da ono mnogo obećava i da bi što pre trebalo početi s kliničkim testovima.

Naučnici istraživačkog centra Riken
Naučnici istraživačkog centra Riken

Vakcina protiv raka na testuNaučnici iz instituta Rozvel park u SAD nedavno su razvili vakcinu za koju tvrde da uništava ćelije raka i sprečava vraćanje bolesti, a američka Agencija za kontrolu hrane i lekova (FDA) odobrila je proizvodnju eksperimentalne terapije namenjene testiranju na ljudima. Institut je razvio proces u kome se od pacijenta uzimaju kancerogene ćelije, koje se zatim izmene pomoću specijalnog proteina i „nauče“ da ubijaju zloćudne ćelije, a potom se vraćaju u telo pacijenta. U organizmu one stvaraju vojsku „ćelija-ubica“, koje lociraju i uništavaju rak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track