Venac na spomenik Tesli u Zagrebu

Godišnjica smrti

Venac na spomenik Tesli u Zagrebu

Planeta -
Prošlog meseca je otvorena izložba "Tesla" akademskog vajara Pere Jelisića

ZAGREB - Na dan 70-godišnjice smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svetskih pronalazača, danas je u Zagrebu položen venac na spomenik Nikoli Tesli u centru grada.

Tim činom završen je program "Sinergija Bošković - Tesla" kojim je Institut Ruđer Bošković (IRB) obeležio godišnjicu Tesline smrti i na inicijativu da se Teslin spomenik, vajara rad Ivana Meštrovića, vrati ukrug instituta gde je bio do 2006. godine.

Tada je zbog obeležavanja 150. godišnjice Teslinog rođenja, izmešten na prostor kod Tesline ulice.

Meštrović je tim spomenikom koji je radio 1955. i 1956, hteo da pokaže sinergiju među dvojicom naučnika. Teslin kip poklonio je Institutu, sa željom da ta dva spomenika budu zajedno.

Po rečima Karolja Skale s IRB-a, moralni je zadatak instituta da štiti autorska prava i Meštrovićevu želju i da se bori protiv devastacije i razdvajanja tih kipova mimo Meštrovićeve želje.

"Tesla je molio Meštrovića da napravi tu skulpturu, pa ga je umetnik, znajući da je Tesla čitao i izrazito cenio Boškovića, napravio iste veličine, predstavivši tako sinergiju i simbiozu velikog uma s područjaprirodnih nauka i velikog tehničkog stvaraoca", rekao je Skala.

On je ocenio da će Zagreb prepoznati stav istoričara umetnosti i naučnika kako treba poštovati velikane nauke i umetnosti.

U okviru programa, prošlog meseca je na Institutu otvorena izložba "Tesla" akademskog vajara Pere Jelisića s izborom skulptura, reljefa, poprsja i medalja inspirisanih Teslinim likom i delom, a održan je i nizpopularno-stručnih predavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track