Sirijska opozicija odbacila Asadov poziv na dijalog

Ništa od mirnog rešenja

Sirijska opozicija odbacila Asadov poziv na dijalog

Planeta -
Asad je juče u govoru pozvao na dijalog opozicione elemente koje smatra prihvatljivim, eksplicitno isključujući glavnu opoziciju

DAMASK - Sirijska opozicija danas je obacila poziv predsednika Bašara Asada na dijalog, dok članice NATO prkose Asadu slanjem raketa "patriot" u susednu Tursku. Asad je juče u govoru pozvao na dijalog opozicione elemente koje smatra prihvatljivim, eksplicitno isključujući glavnu opoziciju koja se nalazi u egzilu kao "ubice" kojima upravljaju stranci i koji rade za strane gospodare.

Međutim lider Nacionalnog koordinacionog tela za demokratsku promenu u Siriji, koju Asadov režim toleriše, za razliku od međunarodno priznate Sirijske nacionalne koalicije, rekao je da njegova grupa neće učestvovati u nacionalnom dijalogu pre obustavljanja nasilja, oslobađanja političkih zatvorenika, slanja humanitarne pomoći u oblasti zahvaćene sukobima i objavljivanja imena nestalih Sirijaca.

Hasan Abdel Azim je na konferenciji u Damasku, takođe, kazao da neće biti direktnih pregovora niti dijaloga sa režimom, već samo unutar okvira koji predvodi zajednički mirovni izaslanik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi, prenosi AFP.

Članice NATO su bile još direktnije, pa su Vašington i Pariz rekli da je Asad izgubio dodir sa realnošću, dok je London poručio da je Asadovo obećanje dijaloga "prazno". U međuvremenu, iz Holandije je danas za Tursku krenuo konvoj sa holandskim "patriot" raketama. One će tamo biti postavljene kao odbrana od eventualne vazdušne pretnje sa sirijske teritorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track