NEREDI ZBOG ZASTAVE: Tri policajca povređena u Belfastu
Foto: Rojters

Peti dan protesta

NEREDI ZBOG ZASTAVE: Tri policajca povređena u Belfastu

Planeta -
Pokušavajući da razdvoje sukobljene grupe lojalista i republikanaca, policajci su upotrebili vodene topove i gumene metke, a demonstranti su na policiju bacali cigle i "Molotovljeve koktele"

BELFAST - Tri pripadnika policije Severne Irske povređena su u Belfastu, petog dana protesta zbog odluke da britanska zastava bude istaknuta na gradskoj skupštini samo u vreme državnih praznika. Oko 300 protestanata, među kojima su mnogi bili ogrnuti britanskim zastavama, okupilo se na mirnom protestu ispred gradske skupštine. Ulični neredi su izbili kada se većina okupljenih sa protesta vratila u istočni protestantski deo Belfasta. Pokušavajući da razdvoje sukobljene grupe lojalista i republikanaca, policajci su upotrebili vodene topove i gumene metke, a demonstranti su na policiju bacali cigle i "molotovljeve koktele".

Talas uličnog nasilja izbio je kada su odbornici 3. januara izglasali uklanjanje zastave, što je izazvalo revolt britanskih lojalista. Oni zahtevaju da britanska zastava na zgradi gradske skupštine bude istaknuta tokom cele godine.

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva bi trebalo da bude istaknuta sutra, povodom rođendana supruge britanskog princa Vilijama, vojvotkinje od Kembridža, Kejt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track