HAOS: Poplava u pustinji, sneg u Damasku

Nevreme(na)

HAOS: Poplava u pustinji, sneg u Damasku

Planeta -
U regionu Sidona, snage bezbednosti poplavljenim putevima idu džet-ski skuterima kakvi se koriste na moru. Težak sneg je zatrpao puteve ka Damasku. U Siriji, zahvaćenoj građanskim ratom, hladnoću je sve teže podneti u mnogim regionima gde nema goriva za grejanje, a snabdevanje strujom je prekinuto

BEJRUT - Sneg u Damasku, poplava u jordanskoj pustinji, policija na vodenim džet-skuterima na putevima u Libanu - Bliski istok je pod neuobičajenim padavinama i vetrom koji su ostavili 13 mrtvih i nestalih, i izazvali mnoge poremećaje.

U Egiptu je 10 ribara nestalo pošto im je brod potonuo u ponedeljak uveče, a nevreme sprečilo potragu. Luka u Aleksandriji je zatvorena od nedelje da bi se sprečile nesreće usled vetra i obilne kiše koji su na severu Egipta izazvali prekide napajanja strujom i velika oštećenje useva.

U Libanu su dva čoveka u ponedeljak poginula u saobraćajnim nesrećama izazvanim nevremenom, a jedno dete je poplava odnela iz beduinskog šatora. Sve libanske škole su zatvorene, a na palestinskoj, Zapadnoj obali, do subote.

"Deset godina nismo videli ovakvu oluju", rekao je za AFP zvaničnik Meteorološke službe aerodroma u Bejrutu, navodeći da je njegova služba od septembra registrovala 638 milimetara padavina, dok je 2011. godine u istom periodu bilo upola manje - 318 milimetara.

U regionu Sidona, na jugu Libana, snage bezbednosti poplavljenim putevima idu džet-ski skuterima kakvi se koriste na moru. Dalje ka istoku težak sneg je zatrpao puteve ka Damasku. U Siriji, zahvaćenoj građanskim ratom, hladnoću je sve teže podneti u mnogim regionima gde nema goriva za grejanje, a snabdevanje strujom je prekinuto.

Stotine hiljada Sirijaca koji su potražili utočište u izbegličkim logorima u susednim zemljama, nalet zime provode većinom u običnim šatorima. U logoru Zatari u Jordanu, u kojem su 62.000 izbeglica, nevreme je uništilo stotine šatora, a, kada je danas stigla pomoć, napetost među izbeglicama se pretvorila u sukob. Povređeno je nekoliko humanitarnih radnika.

U Jordanu je zbog poplave zatvoren glavni put od Amana do Zarke, na severu, a nivo vode je mestimično i jedan metar. U Amanu je poplava brzo premašila kapacitet kanalizacije koja se izlila na mnogo mesta. U toj zemlji čijih 92 odsto je pustinja koja je među deset najsuvljih u svetu, kiša je donela 62 miliona kubnih metara vode za samo 48 sati i popunila opale rezerve veštačkih jezera što je obradovalo vlasti doline reke Jordan.

Glavni autoput u Izraelu, koi prolazi kroz Tel Aviv, bio je zatvoren veći deo dana u utorak što je izazvalo saobraćajnu gužvu, a bili su zaustavljeni i vozovi. Meteorološke službe na Bliskom istoku ne očekuju poboljšanje do četvrtka. Predviđa se dalje zahlađenje, a sneg i na malim nadmorskim visinama u Libanu, Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track