KRIZA: Čaves ne dolazi opozicija protestuje

Venecuela bez predsednika

KRIZA: Čaves ne dolazi opozicija protestuje

Planeta -
Prema ustavu, novi izbori moraju da budu održani u roku od 30 dana, ako izabrani predsednik umre ili nije u stanju da obavlja dužnost, pre nego što je preuzeo mesto šefa države ili u prve četiri godine šestogodišnjeg mandata

KARAKAS - Predsednik Venecuele Ugo Čaves neće biti u stanju da se vrati u Karakas, gde 10. januara treba da položi zakletvu, pa će inauguracija biti odloženq za neki kasniji datuma, saopštio je večeras predsednik skupštine Diosdado Kabeljo.

Kabeljo je u skupštini pročitao pismo potpredsednika Nikolasa Madura, u kojem se navodi da, prema mišljenju doktora, Čaves, koji je operisan na Kubi, neće moći da se vrati u Venecuelu do četvrtka kada treba da položi zakletvu.

Ranije je državni vrh Venuecele pozvao građane da masovno iskažu podršku obolelom predsedniku Čavesu i okupe se 10. januara, na dan kada bi trebalo da se održi njegova inauguracija.

Kabeljo, koji je na čelu Čavesove Partije ujedinjenih socijalista Venecuele, najavio je da će masovnom skupu prisustvovati i šefovi nekih država i vlada.

Vlasti su se poslednjih danas suočavale sa sve glasnijim kritikama zbog planova da na neodređeno vreme odlože Čavesovu inauguraciju sve dok on ne bude bio u stanju da položi zakletvu, a u ponedeljak je i katolička crkva upozorila vladu da bi kršenje Ustava bilo "moralno neprihvatljivo".

Rešenje ovog spora zartažio je u međuvremenu vođa venecuelanske opozicije Enrike Kapriles, koji je pozvao Vrhovni sud da odluči da li bi inauguracija bolesnog predsednika Čavesa mogla da bude odložena.

Prema ustavu, novi izbori moraju da budu održani u roku od 30 dana, ako izabrani predsednik umre ili nije u stanju da obavlja dužnost, pre nego što je preuzeo mesto šefa države ili u prve četiri godine šestogodišnjeg mandata.

Kapriles, koji je izgubio od Čavesa na izborima lane u oktobru, naglasio je da "institucije moraju da odgovore na ovaj konflikt" i pozvao da latinoameričke lidere da ne učestvuju na skupu zakazanom za četvrtak.

Za sada su svoje učešće potvrdili samo urugvajski predsednik Evo Morales i šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patino.

Kapriles je pozvao regionalne lidere da ne podležu "igri jedne političke partije", misleći na vladajuću stranku Venecuele, Partiju ujedinjenih socijalista. On je po imenu pomenuo predsednike Argentine, Brazila, Kolumbije, Bolivije i Ekvadora.

Ranije je glavna opoziciona koalicija u Venecueli zatražila i podršku međunarodnih organizacija.

Čaves, koji boluje od raka, nalazi se u Havani, gde je 11. decembra četvrti put operisan, posle čega je dobio plućnu infekciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja