Eksplozije u Zagrebu: Bombe podmetao ranjeni muškarac

Priznao

Eksplozije u Zagrebu: Bombe podmetao ranjeni muškarac

Planeta -
Hrvatski mediji tvrde da je ranjeni čovek priznao policiji da je u petak aktivirao bombu na autobuskoj stanici na Aleji Bolonje, kao i da je kriv za eksploziju pre tri noći kod stanice Podsused

ZAGREB - Strašno.Muškarac V. B. (53), koji je u petak povređen u eksploziji bombe na autobuskoj stanici na Aleji Bolonje u zapadnom delu Zagreba, priznao je da je izvršio taj napad, kao i napad pre tri noći, kad je postavio bombu na prugu kod stanice Podsused, prenosi zagrebački Večernji list. Bombaša su ispitali inspektori i pretresli mu stan i on se s ranama od gelera nalazi u KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, gde ga čuva policija.Osumnjičeni muškarac se povredio jer je imao problema sa aktiviranjem eksplozivne naprave, a verovatno je bio i nespretan. On je postao sumnjiv upravo zbog povreda koje su upućivale na samoranjavanje. Naime, lakše je ranjen po rukama i licu i bilo je jasno da je bio vrlo blizu ubojite naprave, prenose hrvatski mediji.Međutim, policija napominje da je istraga još u toku jer im je motiv zasad nepoznat, kao i da nije reč o terorističkom napadu. V. B. nije povezan ni sa jednom organizacijom, već je to individualni čin nestabilne osobe.- Ta je osoba bila je svedok eksplozije i ne želimo da kažemo da li je osumnjičena ili koje je nacionalnosti. Ukupno smo ispitali 14 svedoka i prikupili smo materijalne dokaze. Nismo došli do zaključka da je reč o terorizmu. Radi se o delima koja ugrožavaju živote ljudi i imovine - rekla je portparolka hrvatske policije Jelena Bikić i dodala da je juče eksplodirala samo jedna bomba, a ne tri, kako su javili mediji.Podsetimo, pre tri dana je kod železničke stanice Podsused eksplodirala neidentifikovana naprava u trenutku kad je nailazio teretni voz. Nije bilo povređenih i pričinjena je manja materijalna šteta.

Policija traga za dokazima na stanici podsused
Policija traga za dokazima na stanici podsused

Stručnjaci tvrde da je u pitanju terorizamHrvatski stručnjak za bezbednost Mate Laušić smatra da je reč o terorističkom aktu, iako ga, kako kaže, možda nisu počinili pravi teroristi, nego neki imitatori ili bahati počinioci.- Ovo već poprima oblik ponavljanja, a čim se bilo koje delo ponovi, smatram da su to akti terorizma. Nije terorizam samo propraćen velikim brojem žrtava i velikom štetom. Svaki teroristički čin ima za cilj prvenstveno da izazove medijsku pažnju i strah - rekao je Laušić.U Zagrebu opsadno stanjeVest o eksplozijama koje su drugi put u dva dana potresle Zagreb preneli su svetski mediji. Slovenački Žurnal piše da „u Zagrebu vlada panika nakon što je odjeknula nova eksplozija“. Američki Blumberg tvrdi da je „u Zagrebu opsadno stanje“. Austrijski ORF je izvestio da eksplozije tresu glavni grad Hrvatske i da građani nisu bezbedni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track