USTANAK: Hiljade građana protestuju u Ljubljani

Protiv korupcije i lopovluka

USTANAK: Hiljade građana protestuju u Ljubljani

Planeta -
Demonstriraju i penzioneri i drugi stariji građani, porodice s decom, studenti, srednjoškolci, a neki su dosli i s psima. Protestuje se protiv "korumpirane elite", i političara levice, i desnice, protiv kapitalizma, a "za pravnu državu u rukama naroda".

LJUBLJANA - U Ljubljani od popodneva hiljada građana demonstriraju protiv vlade i slovenačke političke elite u celini, a skup je nazvan "Drugi slovenacki ustanak". U povorci koju su predvodili građani s maskama zombija, demonstranti su prošli ispred nekoliko drzanih institucija i došli pred Skupštinu Slovenije gde je masa porasla na 8.000 ljudi, kaže policija.

Nose transparente i uzvikuju parole protiv premijera Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Demonstriraju i penzioneri i drugi stariji građani, porodice s decom, studenti, srednjoškolci, a neki su dosli i s psima. Protestuje se protiv "korumpirane elite", i političara levice, i desnice, protiv kapitalizma, a "za pravnu državu u rokama naroda".

Demonstranti uzvikuju da su se okupil "za dobro države" i spaljuju fotografije politčara. Uzvikuju: "Janša u zatvor!", "Janša, ulica te je oslobodila, ulica će odbaciti, ulica će ti suditi!", skandiraju: "Svi na ulice!", "Lopovi!", "Niko nas ne predstavlja", "Pare ljudima, a ne crkvi!".

Pošto je eksplodirala jedna jaka petarda, policija je s dela trga ljude rasterala suzavcem. Koškanja ima i drugde jer demonstranti pokušavaju da uklone ili opreskoče policijsku ogradu. Komisija za borbu protiv korupcije je u ovonedeljenom izveštaju izrazila sumnju da su Janša i Janković nezakonito stekli imovinu vrednosti stotina hiljada evra.

Politička kriza u Sloveniji je uzdrmala vladu, a članice vladajuće koalicije do ponedeljka će saopštiti da li će ostati u koaliciji. Premijer Janša u četvrtak je postavio jasan ultimatum: tehnička vlada, ili prevremeni izbori. Demonstracije su danas održane i u Kranju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track