CG: Krivokapić dužan da raspiše predsedničke izbore

CG: Krivokapić dužan da raspiše predsedničke izbore

Planeta -
Predsedniku Filipu Vujanoviću mandat ističe 21. maja i Krivokapić je dužan da raspiše predsedničke izbore najkasnije 120 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku

PODGORICA - Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obavezan je, po zakonu, da do kraja iduće sedmice raspiše izbore za predsednika te države.

Ti predsednički izbori biće peti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Aktuelnom predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću mandat ističe 21. maja. Prema zakonu, Krivokapić je dužan da raspiše predsedničke izbore najkasnije 120 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku.

To znači da Krivokapić mora raspisati predsedničke izbore do 20. januara, a od datuma raspisivanja do održavanja izbora ne može proći manje od 60 ni više od 90 dana.

Krivokapić je ranije najavio da će pre raspisivanja predsedničkih izbora obaviti konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Kandidaturu na predsedničkim izborima do sada je zvanično najavio jedino lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Aktuelni predsednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je uverenje da bi pobedio na predstojećim predsedničkim izborima u toj državi ako ga njegova Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo kandiduje na tu funkciju.

On je kazao da će prihvatiti kandidaturu za predsednika Crne Gore ukoliko to bude stav DPS, ali je spreman i da podrži nekog drugog kandidata ako tako odredi ta partija.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li Vujanović ima pravo na još jedan predsednički mandat.

On je do sada dva puta biran za crnogorskog predsednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a pođednako uživa poverenje i Crnogoraca i Srba. Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat.

DPS je ranije saopštila da će do 25. januara doneti odluku o kandidatu te stranke na predsednički izborima u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track