METUZALEM: Pronađena najstarija zvezda univerzuma!

13,2 milijarde godina

METUZALEM: Pronađena najstarija zvezda univerzuma!

Planeta -
Vremešna zvezda, nazvana HD 140283, nalazi se relativno blizu, na "svega" 186 svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema

HARISBURG - Astronomi veruju da su u komšiluku našeg Sunčevog sistema otkrili pravog metuzalema - zvezdu koja je stara najmanje 13,2 milijarde godina, što znači da se formirala neposredno nakon Velikog praska.

"Mislimo da je ova zvezda najstarija za koju znamo", kazao je Hauard Bond sa Univerziteta u Pensilvaniji, koji je ovu vest obelodanio 10. januara na skupu Američkog astronomskog društa u Kaliforniji.

Prema pisanju časopisa "Priroda", vremešna zvezda, nazvana HD 140283, nalazi se relativno blizu, na "svega" 186 svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema.

Astronomi već duže vreme znaju za ovu zvezdu kao i za to da se gotovo u celosti sastoji od vodonika i helijuma, dokaz da je nastala na samom počeku svemira. Niko, međutim, dosad nije znao koliko je ona zaista stara.Koristeći podatke koje je između 2003. i 2011. prikupio teleskop Habl, istrazivači su obavili nova, preciznija merenja i izračunali da je HD 140283 stara 13,9 godina, plus minus 700 miliona godina.Starost zvezde iznosi, dakle, najmanje 13,2 milijarde godina, dok je sam univerzum star 13,77 milijardi godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track