Ruski vojnici dobijaju čarape do kraja godine?!
Foto: Reuters

Sergej Šojgu obećao

Ruski vojnici dobijaju čarape do kraja godine?!

Planeta -
Time će biti zamenjene tradicionalne partjanke, platnene krpe kojima vojnici omotavaju stopala

MOSKVA - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je danas da se ruskim vojnicima do kraja godine obezbede čarape koje će zameniti tradicionalne "partjanke", platnene krpe kojima vojnici omotavaju stopala. "Do kraja 2013. godine treba da zaboravimo na reč partjanka". Treba da se daju dodatna sredstva (za kupovinu čarapa). Već smo u 2013. godini, a mi pričamo o partjankama", treba da se oslobodimo tog vojnog anahronizma", rekao je Šojgu na savetovanju Ministarstva odbrane i dodao da "začuđuje takav odnos prema vojnicima".

Pokušaji da se ruski vojnici oslobode "partjanki" i pređu na čarape, postojali su i ranije, ali nisu realizovani. Vojni analitičar Aleksandar Goljc izjavio je radiju Komersant da je i prethodni ministar Anatolij Serdjukov bio protiv "partjanki" i da se ispostavilo da taj problem baš nije lako rešiv.

Po njegovim rečima, pored "partjanki" treba odbaciti i grube vojničke čizme od tvrde izdržljive kože (kerzovije).

Ukoliko se budu nosile čarape, treba ih prati svaki dan. "Ruska kasarna za to nije opremljena", dodao je Goljc. Goljc je ocenio da te "primitivne portjanke" pokazuju stanje u kojem se nalazi ruska armija. Predsednik Komiteta Državne Dume za odbranu Franc Klincevič izjavio je da naručivanje čarapa za oko milion ruskih vojnika neće predstavljati trošak i da je ideja ministra dobra.

"Da kažemo pošteno, kada nosiš savremenu obuću, imaš rezervne čarape, imaš mogućnost da ih opereš i osušiš, to je mnogo zgodnije za vojnike. I da ih oblače i da hodaju i da marširaju. Dugi marševi imali su za posledicu žuljeve i rane na nogama zbog partjanki", kazao je Klincevič radiju.

"Partjanke" predstavljaju komad tkanine, obično veličine od oko 35 sa 90 centimetara. Da se tkanina ne bi odmotavala pri hodanju ili trčanju, ili pravila žuljeve, mora čvrsto da se zamota, na poseban način.

Postoje letnje i zimske "partjanke", letnje se prave od platna ili pamuka, a zimske sa mešavinom vune. Sporovi oko toga šta je bolje za ruske vojnike - "partjanke" ili čarape, kojih se ukrajinska vojska odrekla 2006. godine, ne prestaju.

Pristalice "partjanki" tvrde da se mogu napraviti od bilo kojeg parčeta tkanine, da su izdržljivije od čarapa i da omogućavaju nošenje obuće većih brojeva. S druge strane, pristalice čarapa tvrde da je "partjanke" komplikovano oblačiti, da zbog njih nastaju žuljevi, pa čak i ozbiljne rane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track