Kanada i Danska šalju vojne avione u Mali

Rat protiv islamista

Kanada i Danska šalju vojne avione u Mali

Planeta -
Logističku podršku francuskoj intervenciji u Maliju ranije je ponudila i Nemačka, a napore Francuske da zaustavi napredovanje islamskih ekstremista podržao i NATO

OTAVA/KOPENHAGEN - Kanada i Danska su se pridružile podršci francuske kampanje protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, ističući da će u tu zemlju poslati po jedan vojni transportni avion, kao pomoć francuskim vojnicima. Istaknuti kanadski zvaničnik izjavio je za Rojters da će teretni avion C-17 pružati logističku podršku francuskim snagama u Maliju tokom nedelju dana, ne iznoseći više detalja.

Pored toga, Danska je najavila da će podržati francusku vojnu ofanzivu tako što će u Mali poslati vojni transportni avion "Herkules", koji će prevoziti francuske vojnike i opremu. Danski ministar spoljnih poslova Vili Sevndal rekao je novinarima nakon vanrednog sastanka spoljnopolitičkog odbora danskog parlamenta da ova zemlja neće slati svoje vojnike, javila je agencija Frans pres.

Danski avion će, kako je najavljeno, verovatno biti poslat u Mali sutra, pošto parlament odobrio odluku odbora. Sličnu pomoć ranije je najavila i Britanija, koja će u Mali poslati dva aviona C-17 koji će prevoziti francusku medicinsku opremu, tenkove i druga sredstva.

Logističku podršku francuskoj intervenciji u Maliju ranije je ponudila i Nemačka, a napore Francuske da zaustavi napredovanje islamskih ekstremista u ovoj afričkoj zemlji, bivšoj francuskoj koloniji, podržao je i NATO, što su ranije učinili i EU i SAD. Francuska ističe da je njena intervencija, započeta pre tri dana, legitimna i da je ograničena na pomoć vojsci Malija da porazi islamiste, koji od marta prošle godine kontrolišu sever ove zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track