Iran oštro poriče nuklearni program!

Verski vođa zabranio je atomsko oružje

Iran oštro poriče nuklearni program!

Planeta -
Mi smo prva zemlja koja je pozvala na Bliski istok bez nuklearnog naoružanja

TEHERAN - Iran je danas saopštio da nema ničeg "uzvišenijeg" od dekreta vrhovnog verskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, kojim se zabranjuje nuklearno naoružanje u toj zemlji, istakavši da on definiše okvir za sve aktivnosti Teherana na nuklearnom polju.

Hamnei je dekret, na koji se danas ponovo poziva iranska država, doneo pre više od sedam godina, dok su atomski inspektori UN trenutno na putu ka Teheranu, kako bi utrli put za novu rundu razgovora o spornom nuklearnom programu islamske države. Agencija AP ocenjuje da iranski lideri sada očigledno očajnički žele da ponovo otvore pregovore sa svetskim silama, i na taj način eventualno ublaže neke od sankcija protiv svoje zemlje. Portparol vlade Ramin Mehmanparast rekao je da SAD i njeni saveznici ne razumeju značaj Hamneijevog dekreta.

"Mi smo prva zemlja koja je pozvala na Bliski istok bez nuklearnog naoružanja. Kada najveći sudija i vlast u vođstvu zemlje objavi fatvu, to je obaveza za sve nas da je pratimo. Tako da će ta fatva biti naš glavni cilj", rekao je Mehmanparast. On je dodao da zapadnjaci "nemaju tačno razumevanje islamskih uverenja i fatvi najvećih verskih velikodostojnika", poručujući da SAD i ostale zapadne zemlje moraju da shvate Hamneijev dekret ozbiljno. Mehmanparast je čak istakao da je Iran spreman da "tu fatvu registruje kao međunarodni dokument". Zapad optužuje Iran da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, dok Teheran to poriče, navodeći da je njegov atomski program u miroljubive svrhe - za proizvodnju struje i medicinskih izotopa. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izrazio je sumnju da će današnji put rezultirati sporazumom, ali je Iran naveo da je optimističan. "Ako postoje bilo kakve dvosmislenosti ili zabrinutost, spremni smo da ih otklonimo. To može biti postignuto konstruktivnim pristupom", rekao je Jukija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track