Lekari napuštaju Srpsku trbuhom za kruhom

Triput ih je manje

Lekari napuštaju Srpsku trbuhom za kruhom

Planeta -
Odlaze u Nemačku, Sloveniju, uskoro i u Hrvatsku

BANJALUKA - U Republici Srpskoj radi gotovo tri puta manje lekara u odnosu na evropske zemlje, a ono što je alarmantno jeste činjenica da se njihov odliv nastavlja - odlaze "trbuhom za kruhom" u Nemačku, Sloveniju, uskoro i u Hrvatsku.Predsednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić navodi da u zdravstvenim ustanovama u Evropskoj uniji ima 362 lekara na 100.000 stanovnika, dok u RS na taj broj stanovnika trenutno ima tek 123 lekara, ubedljivo najmanje u Evropi.

"Ono što je zabrinjavajuće je da se u narednom periodu očekuje dalje smanjenje broja "belih mantila", upozorio je Femić.

Zahvaljujući zakonu koji je u Nemačkoj na snagu stupio 1. aprila 2012, a kojim se priznaju profesionalne kvalifikacije stečene u inostranstvu, dodela lekarskih dozvola za rad u toj zemlji više nije strogo povezana sa posedovanjem određenog državljanstva.

Međutim, ukazuje "Glas Srpske", najveći odliv lekara preti kada Hrvatska uđe u Evropsku uniju zbog toga što će njihove ustanove morati da ispune kvotu od 362 lekara na 100.000 stanovnika, a to će im biti najlakše ukoliko zaposle školovane "komšije" iz BiH.

Femić precizira da najviše lekara odlazi iz banjalučke regije i ruralnih područja... i u odnosu na važeći normativ koji je propisalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i na osnovu evidencije zaposlenih lekara u zdravstvenim ustanovama, Republici Srpskoj nedostaje 1.800 lekara, dok je sa druge strane ogroman višak nemedicinskog kadra.

Ono što je interesantno jeste da u RS medicinu, prema podacima Zavoda za statistiku RS, godišnje upiše više od 4.000 studenata.

Predsednik Unije studenata RS Nikola Dronjak, koji je i student medicine, istakao je da je odlazak mladih ljudi, posebno lekara, pitanje kojim se nadležni moraju hitno i prioritetno pozabaviti.

"Odliv mozgova za Srpsku je najopasnija stvar, posebno kada su u pitanju lekari. U njihovo školovanje se ulaže mnogo i novca i truda", upozorio je Dronjak, istakavši da mnogi studenti medicine planiraju "beg" iz RS zbog niskih plata i mnogo boljih uslovi rada na zapadu.

Lekar opšte prakse u Republici Srpskoj ima mesečna primanja oko 1.400, a specijalista oko 1.600 konvertibilnih maraka (oko 700, odnosno oko 800 evra).Poređenja radi, plata doktora u Sloveniji je oko 3.500 evra, a za nedeljna dežurstva može da zaradi dodatnih 800 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track