Komandosi oslobodili 600 talaca, najmanje 50 mrtvih

Kriza u Sahari

Komandosi oslobodili 600 talaca, najmanje 50 mrtvih

Planeta -
Grupa naoružanih ekstremista napala je Ain Amenas u pustinji Sahara i uzela taoce u znak odmazde zbog francuske vojne intervencije u Maliju. Gasni kompleks u Sahari je potom opkolila alžirska vojska

ALŽIR - U akciji alžirske vojske protiv islamskih ekstremista koji su zaposeli gasno postrojenje Aim Amenas u Sahari i uzeli taoce, je oslobođeno 600 Alžiraca, prema poslednjom bilansu. Međutim, u toj operaciji poginulo najmanje 50 osoba, među kojima ima i talaca.

Alžirski mediji, pozivajući se na izvore ekstremista, ranije su naveli da su poginula 34 taoca i 14 otmičara. Taj novi bilans još nije potvrđen iz nezavisnih izvora, ali Pariz, Oslo i London su potvrdili da je operacija u toku i da se ne zna broj oslobođenih i poginulih.

Agencija AP je ranije javila da je uspelo da umakne najmanje 20 stranaca koje su ekstremisti oteli u jučerašnjem napadu na Aim Amenas. To je rekao neimenovani zvaničnik alžirske službe bezbednosti.

Grupa naoružanih ekstremista napala je Ain Amenas u pustinji Sahara u znak odmazde zbog francuske vojne intervencije u Maliju. Gasni kompleks u Sahari je potom opkolila alžirska vojska.

Za napad na kompleks odgovornost je preuzela organizacija "Katibat Mulatamin" (Maskirana brigada). Ain Amenas je 1.300 kilometara južno od glavnog grada Alžira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track