SNEŽNI HAOS: Otkazano 200 letova u Frankfurtu
Foto: Rojters

Kampovanje na aerodromu

SNEŽNI HAOS: Otkazano 200 letova u Frankfurtu

Planeta -
Avionska karta se može koristiti pri železničkom prevozu
1 / 4 Foto: Rojters

BERLIN - Na najfrekventnijem nemačkom aerodromu u Frankfurtu danas je zbog snega otkazano oko 200 letova, a putnici moraju, iako se situacija u odnosu na jučerašnji dan poboljšava, da budu spremni na čekanje i otkazane letove, javljaju nemački mediji.Osim Frankfurta, postoje problemi i na aerodromima u Minhenu i Berlinu, kao i nešto manje kašnjenja u Lajpcigu.Samo u Frankfurtu je danas domaći avio-prevoznik "Lufthanza" otkazao oko 140 letova na unutrašnjim i destinacijama širom sveta.

Kada je reč o Minhenu, mediji javljaju o oko 200 otkazanih letova i preporukama "Lufthanze" da putnici u domaćem saobraćaju sada koriste železnicu.

Avionska karta se, kako se navodi, može koristiti pri železničkom prevozu. Zima i sneg su i u nemačkoj prestonici, Berlinu, izazvali otkazane letove i kašnjenja u aviosaobraćaju.

Otkazuju se letovi i na Hitrou

Londonski aerodrom Hitrou, najprometnija vazdušna luka u Evropi, otkazao je danas oko 130 letova zbog snega i slabe vidljivosti. To je 10 odsto od ukupnog broja predviđenih letova, dok je juče bilo otkazano 260 letova, odnosno 20 odsto, naveo je AP.

Nevreme koje je pogodilo zapadnu Evropu izazvalo je poremećaje i u domaćem železničkom saobraćaju u Velikoj Britaniji, kao i na linijama ka Francuskoj i Belgiji, a zatvoreno je i nekoliko stotina škola. Vazdušni saobraćaj u Britaniji je u kolapsu od petka, putnici na aerodromu Hitrou stoje u dugim redovima, a neki su bili prinuđeni i da provedu noć u aerodromskoj zgradi.

Aerodromske vlasti tvrde da su potrošile nekoliko miliona funti da poboljšaju borbu sa ledenim i snežnim uslovima nakon što je ovaj aerodrom bio zatvoren nekoliko dana zbog snega u decembru 2010. Meteorolozi i u celoj Velikoj Britaniji najavljuju snežne padavine tokom cele naredne nedelje.

Sneg i ledena kiša poremetili saobraćaj u Evropi

Obilne snežne padavine i ledena kiša pogodile su velike delove Evrope i izazvale brojne probleme kako za vazdušni, tako i za drumski i železnički saobraćaj u Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji.

U sudarima na putevima u Francuskoj tokom vikenda poginulo je sedmoro ljudi, a debljina snežnog pokrivača je u pojedinim oblastima dostigla 20 centimetara, javila je agencija Frans pres. Zbog snega je na prestoničkim aerodromima "Šarl de Gol" i "Orli" otkazano oko 40 odsto letova, dok su pojedini aerodromi u zemlji potpuno zatvoreni, javila je agencija Frans pres. Metro u Parizu i dalje radi, ali su otkazane sve autobuske linije, a otkazani su ili kasne i polasci brzih vozova TGV. Više od četvrtine francuskih regiona je u stanju pripravnosti, dok meteorolozi upozoravaju da se očekuje još padavina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track