Izrael bira, Netanijahu favorit
Foto: Rojters

Otvorena birališta

Izrael bira, Netanijahu favorit

Planeta -
Izraelci biraju 120 poslanika, a birališta su otvorena do 22 sata
1 / 4 Foto: Rojters

JERUSALIM - Glasačka mesta otvorena su jutros u Izraelu, gde 5,6 miliona birača glasa na parlamentarnim izborima, na kojima za favorita važi partija aktuelnog premijera Benjamina Netanijahua.Glasačka mesta biće otvorena do 22 sata po lokalnom vremenu, uz jake mere bezbednosti. Televizijske stanice trebalo bi da objave prve procene odmah po zatvaranju birališta, prenose svetske agencije. Izraelci biraju 120 poslanika i, po svemu sudeći, najviše glasova daće konzervativnoj partiji Likud Benjamina Netanijahua.

Prema poslednjim anketama objavljenim prošlog petka, desničarska lista na kojoj su Likud i partija Izrael Bejteinu ultranacionaliste Avigdora Libermana, dobiće od 32 do 35 mesta u Knesetu. Očekuje se da će Netanijahu, kao lider najjače liste, dobiti treći, odnosno drugi uzastopni mandat premijera.

Nacionalno-religiozna partija Jevrejsko ognjište Naftalija Beneta bi, prema anketama, mogla da dobije 15 mesta u parlamentu, znatno više od tri mandata, koliko ima u sadašnjem sazivu Kneseta.

Među strankama centra, očekuje se da će Laburistička partija dobiti 16 ili 17 poslaničkih mesta. Ješ Atid, druga i nova stranka centra dobila bi između 10 i 13 mandata, a HaTnuah, pokret koji je osnovala bivša ministarka spoljnih poslova Cipi Livni, sedam ili osam mandata.

Sve ankete najavljuju pobedu bloka desnice/ekstremne desnice nad umerenim strankama koje su razjedinjene i zato Netanijahu može da računa na novi mandat. Političari i komentatori nakon izbora očekuju na vlasti koaliciju Likud-Bejteinu, u koju bi ušlo i Benetovo Jevrejsko ognjište, ultraortodoksne stranke, a možda i Ješ Atid (centar), a ne isključuju ni pokret Cipi Livni.

Takva većina od 75 do 80 poslanika učinila bi Kneset jednim od najdesnijih saziva u istoriji Izraela, a ocenjuje se da će to biti pobeda doseljenika koji su postali dominantna ideološka snaga u zemlji. Neki analitičari predviđaju da će koalicija biti nestabilna, kao i da će potrajati najduže godinu i po dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track