JANŠA NE ODSTUPA: Dežela u generalnom štrajku
Foto: Rojters

Kriza

JANŠA NE ODSTUPA: Dežela u generalnom štrajku

Planeta -
U ponoć su prestali da rade carinici na graničnim prelazima Slovenije, škole i vrtići su uglavnom zatvoreni, a medicinske sestre će raditi u hitnim slučajevima

LJUBLJANA - Carinici, prosvetni radnici, novinari državne televizije i drugi zaposleni u javnom sektoru širom Slovenije - gotovo 80.000 ljudi - danas su u generalnom štrajku, šaljući vladi poruku nezadovoljstva zbog ekonomske krize i smanjivanja zarada.U ponoć su prestali da rade carinici na graničnim prelazima Slovenije, škole i vrtići su danas uglavnom zatvoreni u svim gradovima, a medicinske sestre će raditi u hitnim slučajevima.

Na državnoj televiziji pročitano je saopštenje podrške štrajku u kome medijski poslenici ističu da su nezadovoljni, između ostalog i zbog mešanja države u uređivačku politiku.

Sve oči uprte su u premijera Janeza Janšu, koga većina građana i sve vise političkih partija smatra odgovornim za tešku ekonomsku i političku situaciju.

Janša se oglasio, ali porukom da nema nameru da odstupi sa vlasti i da su na potezu oni koji su mu pretili izlaskom iz vladajuće koalicije i obaranjem Vlade.

"Neka oni preduzmu korake koje su najavili i kojima prete, a ja se nadam da će razum prevladati i da neće rušiti Vladu", izjavio je premijer.

Predsednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant pre 10 dana dao je Janši rok da se do 23. januara povuče sa vlasti ili da Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) predloži novog kandidata za Vlade, ako žele da Građanska lista ostane u koaliciji. Taj rok je istekao u ponoć.

Sinoć je iza zatvorenih vrata održan sastanak Janše sa čelnicima ostale četiri stranke vladajuće koalicije. Izjava za mediji nije bilo, a Virant je rekao samo da se, po njegovom mišljenju, "ništa nije promenilo", potvrdivši tako da je koalicija verovatno pred raspadom.

Sada se, umesto odstupanja Janše sa vlasti, očekuje potez Viranta. Mediji u Sloveniji pretpostavljaju da će predsednik parlamenta svoju odluku objaviti u popodnevnim satima.

Politička kriza u Sloveniji je kulminirala posle objavljivanja izveštaja Antkorupcijske komisije koja je pre dve nedelje optužila Janšu i čelnika opozicije, ljubljanskog gradonačelnika Zoran Jankovća za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine.

Predsednik Komisije za borbu protiv Korupcije Goran Klemečić objavio je tada da premijer nije prijavio vise od 200.000 evra, a Janković čak 2,4 miliona evra.

Povlačenje iz vladajuće koalicije osim Viranta najavili su i lideri još dve stranke u vladi - predsednik Demokratske stranke penzionera (DeSUS), aktuelni ministar spoljnih poslova Karl Erjavec i predsednik Slovenačke narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav, koji je u vladi ministar privrede, ali rokovi za njihova povlačenja još nisu obelodanjeni.

Pojedini slovenački analitičari ocenjuju da bi Janšina vlada mogla da se održi nekoliko nedelja ili meseci i ako izgubi većinu, odnosno ako u njoj ostanu Janšina SDS i demohrišćanska Nova Slovenija (NSi), dok drugi tvrde da će ipak doći do sastavljanja nove koalicije koja bi parlamentu predložila mandatara za sastav prelazne ili tehničke vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track