Opozicionari u svetu žrtve torture
Foto: Thinkstock

Istraživanje

Opozicionari u svetu žrtve torture

Planeta -
Mučenje je rutinska praksa, duboko ukorenjena u ponašanju različitih službi zaduženih za odbranu i bezbednost, upozorava francuska nevladina organizacija "Akcija hrišćana za ukidanje torture"

PARIZ - Tortura je "endemska i svakidašnja praksa u svakoj drugoj zemlji" sveta, upozorava francuska nevladina organizacija "Akcija hrišćana za ukidanje torture" (Asat).

U svom izveštaju Asat, kao neke od najvećih problema, navodi škole za obuku dželata i sve rasprostranjeniju trgovinu tehnologijom koja omogućava tu praksu.

Ova organizacija je analizirala fenomen mučenja u 19 "autoritarnih" i "demokratskih" zemalja, čime je kartografija torture u svetu od 2010. obuhvatila ukupno 64 države.

U većini zemalja (četiri u Africi, četiri u centralnoj i južnoj Americi, četiri u Aziji, četiri na Bliskom istoku i tri u Evropi), "tortura je rutinska praksa, duboko ukorenjena u ponašanju različitih službi zaduženih za odbranu i bezbednost" ističe francuska organizacija.

"Žrtve su svuda iste, opozicionari svih vrsta koje treba utišati, kao poruku onima koji bi želeli da krenu njihovim stopama o rizicima na koje će naići", navodi Asat.

Asat je analizirao i mesta na kojima se obučavaju oni koji vrše torturu, pre svega školu za gušenje pobuna u kojoj je obučeno 59.000 vojnika, policajaca i civila u Latinskoj Americi, od kojih su mnogi učestvovali u torturi. Asat je istražio i trgovinu tehnologijom koja se koristi za torturu.

"To tržište je stvarno i veliko", navodi ta francuska NVO i kao problem navodi ograničenja sistema kontrole te trgovine. Među karakteristikama sistema torture je, kako se navodi, njihova sposobnost da opstanu posle pada autoritarnih režima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track