Osniva se komanda za odbranu Vukovara od srpskog i ćirilice?!

Podrška pravaša

Osniva se komanda za odbranu Vukovara od srpskog i ćirilice?!

Planeta -
Za 2. februar najavljeni i mirni protesti

ZAGREB - Hrvatska stranka prava Ante Starčević (HPS AS) podržala je osnivanje Komande za odbranu hrvatskog Vukovara, koju su pokrenuli hrvatski veterani, logoraši, ratni invalidi i "stradalnici Domovinskog rata" nezadovoljni najavom uvođenja srpskog jezika i ćirilice u službenu upotrebu na području Vukovara.Oni su najavili da će se 2. februara pridružiti mirnim protestima.

Dajemo punu podršku osnivanju Komande, njihovom proglasu i aktivnostima koje sprovode u svrhu zaustavljanja nasilnog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, kao i održavanju mirnog protesta, navedeno je u pismu koje prenosi agencija Hina.

Kako najavljuju, na mirni protest u znak podrške daljim aktivnostima i zajedničkom cilju odazvaće se njihovi brojni članovi iz cele Hrvatske, kao i celokupno vođstvo HSP AS na čelu sa predsednicom stranke Ružom Tomašić.

Stranka smatra da je popis stanovništva 2011. godine na području Vukovara i prigradskih naselja sproveden na netransparentan i način i traži da se pre uvođenja dvojezičnosti sprovede Zakon o popisu birača, jer bi se "tek tada stekao uvid u činjenice i stvarnu brojnost srpske zajednice u Vukovaru".

Milanović: Bez odlaganja uvođenja ćirilice

Hrvatski premijer Zoran Milanović odbacio je danas mogućnost odlaganja uvođenja ćirilice u ravnopravnu zvaničnu upotrebu u Vukovaru i poručio da je reč o dobrim propisima koje je donela HDZ-ova većina, prenosi Tanjug.

Njihova primena je pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države, rekao je premijer u Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) da li će vlada razmotriti odlaganje primene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odložilo i uvođenje ćirilice u Vukovaru.

"Vidite li vi drugo rešenje?", upitao ga je Milanović i podsetio da je reč o Ustavu i Ustavnom zakonu - propisima koje je donela HDZ-ova većina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja