Zagrepčanin spasen među taocima u Alžiru
Foto: Rojters

Talačka kriza

Zagrepčanin spasen među taocima u Alžiru

Planeta -
Spaseni je radnik u ranim tridesetim, živi u blizini Zagreba i želi da zaštiti svoj identitet

ZAGREB - Puna četiri dana trajala je operacija izvlačenja hrvatskog državljanina koji se našao usred talačke krize u alžirskom In Amenasu, gde je islamistička teroristička grupa zarobila prošle srede 792 radnika, od čega 685 Alžiraca i 107 stranaca.U Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno da je hrvatski državljanin spasen i vraćen u Hrvatsku."Uspeli smo da stupimo u kontakt s hrvatskim državljaninom na radu u tom postrojenju i pomognemo mu tokom izvlačenja iz Alžira", kratko je potvrdio i Marin Andrijašević, hrvatski ambasador u Alžiru.

Reč je o hrvatskom državljaninu koji radi za nemačku firmu podizvođača britanskog Britiš petroleuma na gasnom postrojenju u Alžiru.

Prema informacijama Jutarnjeg, spaseni je radnik u ranim 30-im godinama, živi u blizini Zagreba i želi da zaštiti svoj identitet.

Doduše, on nije bio u direktnom kontaktu s teroristima, već su ga pripadnici alžirske vojske oslobodili zajedno sa grupom Britanaca s lokacije nedaleko od baze koju su napali islamski teroristi.

On je kopnenim putem zajedno s kolegama prebačen u grad In Amenas, gde se nalazi aerodrom i avionom norveškog Crvenog krsta prebačen u grad Alžir.BP je u saradnji s britanskom vladom organizovao prevoz svojih radnika u London, gde su mu predstavnici hrvatske ambasade obezbedili noćenje i avionsku kartu za Zagreb.Na jugoistoku Alžira i dalje se identifikuju tela poginulih u četvorodnevnoj talačkoj krizi u gasnom postrojenju. Alžirski premijer Abdelmalek Selal izjavio je da je ukupno ubijeno 37 stranaca i jedan Alžirac.

Potvrđeno je da su među stradalim taocima jedan Francuz, trojica Amerikanaca i Britanaca, sedmorica Filipinaca i evetorica Japanaca.

U akciji alžirske vojske ubijeno je ukupno 29 otmičara, a trojica su uhvaćeni živi. Među otmičarima bila su dvojica Kanađana i 11 Tunišana. Ostali su bili iz Malija, Egipta, Nigera, s Mauricijusa i iz Alžira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track