ZAVERA: Raskrinkan plan za ubistvo Čavesovih ljudi!

Udar na državni vrh Venecuele

ZAVERA: Raskrinkan plan za ubistvo Čavesovih ljudi!

Planeta -
Nemojte da budete iznenađeni akcijama koje će biti preduzete narednih dana protiv "kriminalaca koji su ušli u zemlju, poručio potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro

KARAKAS - Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da je vlada otkrila plan nekih grupa da ubiju njega i predsednika Skupštine Diosada Kabelja. Maduro nije dao detalje o tom navodnom planu ali je rekao da "postoje grupe koje su se infiltrirale u zemlju" i da vlasti veruju da su te grupe nameravale da napadnu njega i Kabelja. Maduro je ovo objavio u obraćanju pristalicama predsednika Uga Cavesa na skupu u Karakasu.

Maduro, opkoljen jako naoružanom policijom i vojskom, najavio je da će uskoro otputovati na Kubu, zajedno sa ministrom za naftu Rafaelom Ramirezom da poseti obolelog Čavesa. On nije pomenuo da li je neko uhapšen u vezi ovog plana ali je upozorio: "Nemojte da budete iznenađeni akcijama koje će biti preduzete narednih dana" protiv "kriminalaca koji su ušli u zemlju". Maduro i Kabeljo često su se pojavljivali zajedno tokom više od šest nedelja od kako je Čaves otišao na Kubu na operaciju tumora, od kada se nije pojavio u javnosti. Pojavile su se glasine o mogućim podelama između ova dva moćna Čavesova saveznika, ali oni su više puta rekli da rade zajedno i da su ujedinjeni.

Maduro je rekao okupljenim pristalicama danas da je Čaves prošao težak proces oporavka posle operacije 11. decembra i da je sada "na putu ka novoj fazi". Hiljade Čavesovih pristalica izašlo je danas na ulice Karakasa da obeleže godišnjicu demokratije u zemlji gde vlada velika neizvesnost oko predsednikovog zdravlja. Pre nego što se Maduro obratio skupu ministar pravde Nestor Reverol rekao je državnoj novinskoj agenciji AVN da su obaveštajne agencije otkrile plan da se ubiju Maduro i Kabeljo i rekao je da će bezbednost za ta dva zvaničnika biti pojačana.

Hiljade protivnika vlade organizovali su odvojeni skup u košarkaškoj dvorani u istočnom delu Karakasa. Njima se obratio opozicioni lider Enrike Kapriles koji je odbacio navodni plan ubistva. Opozicija je odustala od velikog protesta u Karakasu koji je takođe planirala za danas kad je vlada objavila da će njene pristalice izaći istog dana na ulice. Kapriles je optužio vladu da daje nepotpune i kontradiktorne informacije o Čavesu. Čaves koji je izabran za još jedan šestogodišnji mandat u oktobru nije se pojavio niti govorio u javnosti od kad je otišao za Havanu 10. decembra. Vladini zvaničnici rekli su da se 58-godišnji predsednik oporavlja od postoperativnih komplikacija, ali nisu dali detalje o njegovom zdravlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja