Tope se glečeri Anda: Milioni će ostati bez vode
Foto: Reuters

Kimatske promene

Tope se glečeri Anda: Milioni će ostati bez vode

Planeta -
Glečeri Anda, koji predstavljaju važan izvor vode za desetine miliona stanovnika Južne Amerike, tope se brzinom bez presedana u poslednjih 300 godina

LIMA - Površina pod ledom na Andima je usled klimatskih promena poslednjih 40 godina smanjena za 30 do 50 odsto, upozoravaju naučnici, dodajući da bi ovaj planinski venac uskoro mogao ostati bez većine svojih glečera.

Glečeri Anda, koji predstavljaju važan izvor vode za desetine miliona stanovnika Južne Amerike, tope se brzinom bez presedana u poslednjih 300 godina, ističe se u dosad najopsežnijoj studiji, objavljenoj u stručnom časopisu "Kriosfera".

Istraživači su prikupili podatke o oko polovini glečera na Andima, navodeći kao glavni uzrok njihovog ubrzanog topljenja povećanje prosečne temperature za 0,7 stepeni Celzijusa tokom poslednih 70 godina.

"Povlačenje glečera u tropskom pojasu Anda u protekle tri decenije je bez presedana", kazao je Antoan Rabatel, vođa istraživanja i naučnik Laboratorije za glaciologiju i geofiziku životne sredine u Grenoblu, u Francuskoj.

Naučnici su upozorili da bi usled daljeg otopljavanja moglo da dođe do potpunog nestanka manjih glečera na nižim nadmorskim visinama.

"Ovo je ozbiljan problem s obzirom da veliki deo stanovništva živi u sušnim oblastima na zapadu Anda", kazao je Rabatel.

Prema nekim naučnicima, glečer Čakaltaja, u Boliviji, gde je nakada postojao skijaški centar, već se potpuno istopio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track