BRUKA: El Pais objavio lažnu fotku polumrtvog Čavesa

Povukli izdanje

BRUKA: El Pais objavio lažnu fotku polumrtvog Čavesa

Planeta -
List se izvinio svojim čitaocima zbog ovakve greške, a na fotografiji lošeg kvaliteta se vidi glava muškarca koji leži na bolničkom krevetu sa cevčicama u ustima

MADRID - Španski dnevnik "El Pais" povukao je i ponovo odštampao celokupno izdanje nakon što su shvatili da se na prvoj strani nalazi lažna "eksluzivna fotografija" bolesnog predsednika Venecuele Uga Čavesa koji se leči na Kubi.

List se izvinio svojim čitaocima zbog ovakve greške, a na fotografiji lošeg kvaliteta se vidi glava muškarca koji leži na bolničkom krevetu sa cevčicama u ustima.

"El Pais" je dobio ovu fotografiju od agencije "Gtres Onlajn" koja je odbila da prokomentariše incident, ali je zato pre "El Paisa" istu fotografiju ponudila američkoj novinskoj agenciji AP i španskom listu "El Mundo" koji nisu hteli da je uzmu.

"El Pais" je saopštio da je povukao svoje današnje izdanje i promenio svoj vebsajt nakon što je uvideo da na fotografiji nije Čaves.

Španski list nije objasnio kako je shvatio da je fotografija lažna i naveo je da ne može nezavisno da potvrdi kako, kada i gde je ta fotografija napravljena, prenosi AP.

Čaves nije viđen u javnosti od kada je na Kubi četvrti put operisan od raka 11. decembra prošle godine.

"El Pais" štampa dnevno oko 340.000 primeraka. Mnogi primerci su bili distribuirani pre odluke o ponovnom štampanju, ali je španski list odbio da kaže koliko se lažnih fotografija našlo na ulicama.

List je naveo i da se ova fotografija nalazila na njenom onlajn izdanju čitavih 30 minuta pre otkrivanja greške i izmene sajta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track