Britanci žele van EU

Anketa

Britanci žele van EU

Planeta -
Istraživanje koje je za sproveo institut "Populus" pokazuje da je 53 odsto Britanaca za napuštanje EU, dok se za ostanak u Uniji zalaže njih 47 odsto

LONDON - Britanci bi napustili Evropsku uniju kada bi referendum koji je obećao britanski premijer Dejvid Kameron bio organizovan u ovom trenutku, pokazalo je istraživanje instituta "Populus".

Prema prvoj anketi sprovedenoj od najave referenduma o ostanku Velike Britanije u EU do kraja 2017, 40 odsto Britanaca glasalo bi za izlazak, a 37 odsto za ostanak u EU. Uz ravnomernu podelu glasova 23 odsto neopredeljenih, istraživanje koje je za sproveo institut "Populus" pokazuje da je 53 odsto Britanaca za napuštanje EU, dok se za ostanak u Uniji zalaže njih 47 odsto.

Anketa je sprovedena u četvrtak na uzorku od 2.000 Britanaca.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u sredu da će, ako njegova Konzervativna stranka pobedi na izborima 2015. godine, građanima ponuditi referendum o izlasku iz Evropske unije, zbog čega su njegovi evropski partneri izrazili zabrinutost. Ipak, Kameron je u četvrtak u Davosu izjavio da Velika Britanija ne želi da okrene leđa Evropi, već "sasvim obrnuto".

"Ne okrećemo leđa Evropi, već sasvim obrnuto. Želimo da dobijemo Evropu koja bi bila konkurentnija, otvorenija i fleksibilnija, uz osigurano mesto Velike Britanije u njoj", kazao je Kameron na 43. Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track