DRUGI KRUG: Češka bira predsednika
Foto: Reuters

Od 14 do 22 sata

DRUGI KRUG: Češka bira predsednika

Planeta -
Česi prvi put u istoriji imaju pravo da svojim glasačkim listićem direktno odluče ko će biti od marta novi predsednik zemlje

PRAG - Širom Češke u 14 časova otvorena su birališta na kojima Česi prvi put u istoriji imaju pravo da svojim glasačkim listićem direktno odluče ko će biti od marta novi predsednik zemlje. Češka dijaspora počela je još sinoć da glasa zbog vremenske razlike.

Preko 8,4 miliona birača u Češkoj može da svoj glas da bivšem socijaldemokratskom premijeru, sada u političkoj penziji, Milošu Zemanu (68), ili sadašnjem šefu češke diplomatije, knezu Karelu Švarcenbergu (75). Birališta su otvorena do večeras do 22 časa i posle noćne pauze, i u subotu pre podne.

Već u subotu po podne će se prema obećanju Ureda za statistiku znati ko će od njih dvojice narednih pet godina boraviti u praškom predsedničkom zamku Hradčani.

Već u prvom krugu 11. i 12. januara, kada su Česi među devet kandidata izabrali u drugi krug očekivanog favorita Miloša Zemana i neočekivano autsajdera kneza Švarcenberga, razlika je bila tesna - 0,8 odsto glasova, odnosno svega oko 41.000 u korist Zemana.

Zbog nepredvidivog i tesnog ishoda, agencije su sada radije odustale od anketa a kladionice na koje su pohrlili Česi da probaju i da zarade na izborima koje vrlo emotivno proživljava cela zemlja, menjaju neprestano procene. Prema poslednjim procenama, favorit je Zeman.

Češki predsednik ima vrlo male nadležnosti, znatno manje nego predsednik u Poljskoj, u kojoj je isto na snazi parlamentarni, a ne predsednički sistem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track